Меморандум про співробітництво підписали асоціації ОТГ у Рівному

Меморандум про співробітництво підписали асоціації ОТГ у Рівному

Децентралізація
Укрінформ
У Рівному асоціації об’єднаних територіальних громад підписали меморандум про співробітництво.

Меморандум між Асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» та місцевою асоціацією органів місцевого самоврядування «Об’єднані територіальні громади Рівненщини» підписали їх керівники Олександр Корінний та Сергій Пилипчук у Рівному. 

У заході, організованому Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіонбуду, взяли участь голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, керівники об’єднаних територіальних громад (ОТГ), представники органів виконавчої влади, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Документ передбачає співпрацю органів місцевого самоврядування у ключових питаннях територіальної організації влади в Україні, місцевого і регіонального розвитку», – сказав Корінний.

За його словами, сторони домовилися в межах своїх повноважень сприяти децентралізації, захищати права та інтереси об’єднаних територіальних громад, їх посадових осіб, керуючись принципами рівноправності, партнерства та взаємовигоди.

Сферою взаємних інтересів є також стратегічне планування розвитку, надання адміністративних послуг, впровадження е-урядування, професійна підготовка і навчання лідерів та фахівців місцевого самоврядування, обмін досвідом щодо передової практики ОТГ у соціально-культурному будівництві, наданні медичних та освітніх послуг, заснуванні місцевих виробництв, створенні нових робочих місць. 

Читайте також: Зубко закликає Раду якнайшвидше розблокувати вибори до ОТГ

Корінний підкреслив, що актуальним є вироблення узгодженої позиції ОТГ у звертаннях до Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, місцевих органів виконавчої влади щодо удосконалення законодавства, спрямованого на розвиток місцевого самоврядування, оптимізації територіальних організаційних структур. Наприклад, вже подано спільні пропозиції у Верховну Раду стосовно переліку податків, які мають залишатись у скарбниці громад.

«Пропагування ідеї посилення місцевого самоврядування та принципів, закладених в Європейській Хартії місцевого самоврядування, вивчення та втілення міжнародних надбань у цій сфері діяльності – теж напрямок наших партнерських зусиль», – наголосив Корінний.

На його думку, консолідація об’єднаних територіальних громад на нинішньому, початковому етапі їх становлення особливо важлива, бо «якщо реформа децентралізації зупиниться, то всі інші реформи в Україні не матимуть сенсу». 

Саме тому, вважає він, слід якнайшвидше створювати прозорі правила процесу децентралізації. У зв’язку з цим меморандум і передбачає ведення консультацій громад із державними органами на відповідному високому рівні щодо процесу децентралізації, щоб він став невідворотним.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Рівнеський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-