Меморіал мучеників римсько-католицької церкви ХХ століття відкрили на Вінниччині

Меморіал мучеників римсько-католицької церкви ХХ століття відкрили на Вінниччині

Укрінформ
На Вінниччині у м. Тиврів в суботу в парафіяльному храмі Св. Архангела Михаїла відкрили Меморіал мучеників римсько-католицької церкви ХХ століття в Україні.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у Тиврівському Молодіжному центрі ім. Іоанна Павла ІІ.

"Цей Меморіал створено на території нинішньої парафії Святого Архангела Михаїла в місті Тиврів на знак пошани папи Св. Іоанна Павла ІІ з нагоди 15-річчя його візиту в Україну, а також тих, хто залишився вірними і не зрікся своєї віри за найважчих переслідувань у часи, коли в Україні було закрито всі храми і не було жодного священика на свободі, а влада переконувала, що люди забудуть що таке релігія. Меморіал мучеників за віру складається з чотирнадцяти експозицій, які символізуватимуть чотирнадцять стоянь хресної дороги і в кожній з них відтворена та чи інша сторінка із життя мучеників", - повідомили у Молодіжному центрі.

Представники фундації зазначили, що меморіал створений на благодійні пожертви, експонати для нього збирали на території усієї країни. У представлених колекціях зібрано пам’ятки, пов’язані з життям, роботою, ув’язненням і смертю мучеників за віру. А саме, речі з часів їхнього дитинства, предмети щоденного вжитку фотографії тощо. Створений він у формі сучасної презентації, він стане просвітницькою установою, у якій, передусім молодь зможе дізнаватись правду про життя і діяльність католиків в часи комуністичних переслідувань.

Меморіал складається з 14 кімнат, які є уособленням 14 стоянь хресної дороги і в кожній з них відтворена та чи інша сторінка із життя мучеників. Зокрема, однією з них є кімната "В’язниця" з усіма атрибутами комуністичних переслідувань католиків, - кайданами, виписками з Кримінального кодексу тощо. Кімната "Дім" відтворює атмосферу та побут католицької родини. А серце меморіалу - кімната "Дар віри" зі зруйнованим вівтарем у центрі та експозицією про душпастирську діяльність священиків.

Читайте також: Папа Римський вперше за майже 40 років відвідав Ірландію

Боротьбу добра і зла в людських серцях та в історії України буде підкреслювати освітлення. Із світлої кімнати люди заходитимуть у понурий коридор, присвячений пам’яті жертв комунізму. Цілковита темрява буде також у кімнаті під назвою «Келія смерті».

Завершує експозицію меморіалу парафіяльна каплиця святого Архангела Михаїла з надписом "Хто ж як Бог".

Офіційні урочистості з нагоди відкриття Меморіалу мучеників римсько-католицької церкви ХХ століття в Україні відбулися за участі папського нунція в Україні Архієпископа Клаудіо Гуджеротті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-