ІМІ розповів про найбільш “емоційні” регіональні новини

ІМІ розповів про найбільш “емоційні” регіональні новини

Дослідження
Укрінформ
Найбільший показник показник оціночних суджень журналістів та емоційної лексики в регіональних новинах зафіксовано в онлайн-ЗМІ Харкова (19%) та Вінниці (19%), найменший – у Луцьку (4%) та Кропивницькому (2%).

Про це свідчать результати дослідження громадської організації “Інститут масової інформації”, проведеного в 10 регіонах України у серпні цього року. 

За даними дослідження ІМІ, в період моніторингу експертами було виявлено 459 порушень у 5 тисячах новин. У середньому 9% новин у регіональних онлайн-ЗМІ виходило з емоційною лексикою або оціночними судженнями авторів новин, які порушували нейтральний контекст новинних повідомлень.

“Найчастіше порушення стосувалися таких аспектів: журналісти тлумачили подію із власними версіями чи інтерпретаціями, що не були підтверджені фактами, давали невиправдані припущення та необгрунтовані висновки з приводу події, без фактологічного підтвердження, необгрунтовано узагальнювали, гіперболізували масштаби або, навпаки, применшували значущість того, що відбувається”, - констатують в ІМІ.

Також, згідно з результатами дослідження, траплялася власна емоційна оцінка якісних чи кількісних характеристик подій без фактологічного підтвердження, необгрунтоване визначення масштабності подій, негативно забарвлені емоційні визначення героїв публікації, нав’язування героям ярликів за вчинками, в яких їх підозрюють, та порушення презумпції невинуватості, зловживання емоційними епітетами та виразами “на жаль”, “на щастя”, “прикро” тощо, використання емоційних висловів та оцінок у новині без чітких меж авторства.

Читайте також: Агресія щодо журналістів: у липні зафіксували найбільшу кількість нападів

У зв'язку з цим медіа-експерт Олена Голуб відзначила, що “у такому “чистому” й консервативному інформаційному жанрі, як новини, журналіст узагалі не має права коментувати матеріал. “Не коментуючи й не оцінюючи ніяк, журналіст подає своїй аудиторії, по-перше, факти. По-друге, думки учасників події. По-третє, думки експертів. Кожний факт має компетентне джерело. Кожна думка має конкретного автора. Про джерела фактів і авторів думок журналіст повідомляє аудиторії. Таким чином, факти є автоматично відокремленими від висновків та оцінок, і це є професійним стандартом журналістики”, – заявила вона.

Дослідження проводилося ГО “Інститут масової інформації” в рамках проекту “Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ” за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у липні 2018 року.

У межах дослідження було опрацьовано 5000 новин із 50 регіональних онлайн-медіа в 10 містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків). До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, анонси, блоги, авторські колонки тощо не аналізуватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-