На Миколаївщині відкриють перший в Україні унікальний центр інклюзивної освіти

На Миколаївщині відкриють перший в Україні унікальний центр інклюзивної освіти

Укрінформ
На Миколаївщині завершується підготовка до відкриття першого в Україні унікального навчально-дослідного центру, який опікуватиметься дітьми з особливими освітніми потребами.

Про це під час підсумкової колегії департаменту освіти та науки Миколаївської облдержадміністрації сказала директор департаменту Олена Удовиченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На Миколаївщині вже зараз створено 17 інклюзивно-ресурсних центрів області, завершується підготовка до відкриття першого в Україні унікального навчально-дослідного центру, який опікуватиметься дітьми з особливими освітніми потребами. Цього року вперше була розроблена окрема програма щодо розвитку інклюзивної освіти в області. На ці цілі з бюджету області було виділено 7 млн грн. Додатково з державного бюджету на підтримку інклюзивної освіти Миколаївщина отримала близько 10 млн грн», - сказала Удовиченко.

За її словами, нині інклюзивним навчанням охоплено 2322 дитини в області, з них майже 2 тисячі – в закладах загальної середньої освіти.

Читайте також: У Чернігові відкриють 11 нових інклюзивних класів

Попри це, подальшому розвитку інклюзивної освіти заважає низка проблем, які потребують вирішення. Зокрема, це відсутність оплати праці асистенту дитини, неможливість придбання за кошти субвенції підручників та основних засобів, недостатня кількість фахівців, транспортне підвезення дітей з порушенням опорно-рухового апарату, пасивність частини батьків тощо.

Зокрема, сьогодні в області понад 500 дітей з інвалідністю отримують освіту за індивідуальною формою навчання. І це при тому, що половина з них може бути інтегрована в загальноосвітні класи. «Основна причина полягає у тому, що батьки не хочуть щось змінювати, часто не розуміють наявних можливості та переваги інклюзивної освіти, їм бракує інформації. Тому потрібно розвивати широку інформаційну кампанію та налагоджувати партнерські стосунки з батьками, громадськістю», - наголосила керівник департаменту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-