Фестиваль і війна, або Чи є політика у фольклорі

Фестиваль і війна, або Чи є політика у фольклорі

Укрінформ
Єдиний раз, коли «Поліське літо з фольклором» не відбулося у Луцьку за усталеним розкладом, був у страшному 2014-му

У ці вихідні в Луцьку завершився ХV міжнародний фестиваль «Поліське літо з фольклором», що проходить у древньому місті над Стиром ще з 1994 року. Цьогоріч лучани насолоджувалися автентичним фольклором співочих і танцювальних колективів із чотирьох континентів світу. На фестиваль до Луцька приїхали понад 200 учасників із Литви, Індії, Єгипту, Італії, Туреччини, Мексики. Та все ж учасників було не так багато, як у попередні роки. І причина цього — війна на сході України. Єдиний раз, коли «Поліське літо з фольклором» не відбулося за усталеним розкладом - раз на два роки - був страшний серпень 2014 року...

Відкриття у Луцькому замку
Відкриття у Луцькому замку

ІСТОРІЯ ОДНОГО ФОЛЬКЛОРНОГО ФЕСТИВАЛЮ

І тоді, і пізніше звучало багато різних думок щодо доцільності цього фестивалю та інших мистецьких імпрез у такий важкий для України час. Та у 2016 фестиваль повернувся до Луцька. Він проходить під егідою Міжнародної ради організацій фестивалів фольклору і традиційних мистецтв (CIOFF), що діє при ЮНЕСКО. За двадцять чотири роки його існування нашу країну загалом і Волинь зокрема відкрили для себе фольклорні колективи понад 50 країн світу з усіх куточків планети.

Саме завдяки “Поліському літу з фольклором” Україна у 1996 році на засіданні Генеральної Асамблеї CIOFF була прийнята 69-м повноправним членом цієї авторитетної організації, а офіс створеної Української національної секції CIOFF оселився у Луцьку, й очолив його засновник фестивалю і його багаторічний директор, заслужений працівник культури України Юрій Войнаровський.

— Довелося чути різні думки про те, чи треба нам зараз такі фестивалі. І я людей розумію. У багато сімей прийшло непоправне горе втрат. Але попри все маємо жити далі. Мають народжуватися і сміятися дітки. І які б війни не були, мистецтво буде потрібне завжди. У Другу світову артисти їхали на фронт підтримувати дух солдатів. І сьогодні на Схід, де триває війна за Україну, теж їдуть наші артисти. Не може Україна весь час ходити зігнута від горя й у сльозах. Маємо ходити гордо і з високо піднятою головою, — каже Юрій Войнаровський.

— Коли востаннє до Луцька на фестиваль приїздили російські колективи? — питаю у Юрія Васильовича.

— Останній раз вони брали участь у «Поліському літі з фольклором» у 2002 році. Це був колектив «Іскорка», аж з-за Уралу. Наших колективів теж багато тоді їздило в Росію. У Краснодар, Твер, Новгород. Я особисто був у 2012 році у Великому Новгороді на конференції Центрально-європейської секції CIOFF. Там зібралися представники 20 країн світу, тобто вся Центральна Європа. І от оглядали ми тамтешній Кремль. А там же багато правителів Київської Русі поховано. От я і кажу, що це наші князі. Треба було бачити, як російські куратори із центру народної творчості стали поспіхом змінювати тему розмови, відводячи її геть в інше русло! Щоб я більше нічого не розказував. Я знову німцям, полякам, чехам, словакам, люксембуржцям, бельгійцям почав розповідати, а професор із Варшави перекладав англійською. Організатори були такі сердиті на мене!

Гості з далекої Індії
Гості з далекої Індії

ЧОМУ УКРАЇНА НЕ ПОЇДЕ НА СВІТОВУ ФОЛЬКЛОРІАДУ В РОСІЮ

- І ось тепер мистецтво з політикою знову обнялись, бо ми постали перед вибором: брати чи ні участь Україні у Світовій фольклоріаді, що проводитиметься у 2020 році в Російській Федерації?

— Фольклоріада проводиться раз на чотири роки. У 2012 році я був на ній у Кореї. У 2016 році вона проводилася у Нідерландах. У 2020 має проходити в РФ у місті Уфа, де мали б узяти участь 97 країн світу. Щоб підготуватися до неї, росіяни попросили CIOFF провести у жовтні 2018 конгрес організації у Франції. Тож я особисто направив лист президенту і секретарю CIOFF про те, що Україна не братиме у цьому конгресі участі, — каже Юрій Войнаровський. — І колективи з України не поїдуть на Світову фольклоріаду в Уфу через те, що з початку 2014 року Росія перебуває у стані війни з Україною, і що на Сході України вже п’ятий рік гинуть наші солдати й цивільні люди, а уряд України визнав РФ країною-агресором. Мене взялися умовляти колеги з інших країн. Особливо з Угорщини, Чехії, мовляв, не варто цього робити, що мистецтво поза політикою. А як я можу бути поза політикою, кажу їм, коли тільки у Луцьку на Алеї почесних поховань поховані 26 наших хлопців, які загинули у війні з Росією? А ще на Волині скільки, а в усій країні? Як про них забути? І це не політика. Це життя моєї країни.

— Це правда, що дехто з цьогорічних учасників фестивалю боявся їхати до нас?

—Так. Але нам вдалося їх переконати, що тут безпечно. Хоча вони майже всі були свідомі того, що відбувається в Україні, й дуже перейнялися цим. Усі колективи взяли участь у вшанування пам’яті героїв Небесної сотні та загиблих на війні волинян. Вони покладали квіти зі своєю національною символікою до стели Героїв у центрі міста, вшановували їх пам'ять хвилиною мовчання. Перекладачі багато їм розповідали. Всі повезуть зі собою більше інформації про нинішню ситуацію в Україні.

ДВАДЦЯТЬ СЬОМИЙ…

Син Василя Крищука несе прапор на похороні тата
Син Василя Крищука несе прапор на похороні тата

Що таке гібридна війна Росії проти України, гості фестивалю могли відчути і побачити самі. Бо коли у Луцьку 22 серпня стартувало «Поліське літо з фольклором», у той самий час у Володимирі-Волинському прощалися із 36-річним Василем Крищуком — старшим солдатом 3-го механізованого батальйону 14-ї окремої механізованої бригади, який загинув від кулі снайпера 18 серпня в районі міста Золоте Попаснянського району Луганської області. Юра пішов на війну добровольцем одразу після Майдану, згодом почав служити за контрактом. Він пообіцяв старшому синові приїхати, щоб відвести його 1 вересня у перший клас. Коли у рідному місті його проводжали в останню дорогу, нести прапор України у похоронній процесії попросився його 6-річний син Вадим. І дитячі руки втримали знамено.

Лучани зустрічають навколішках кримчанина Георгія Ольшевського
Лучани зустрічають навколішках кримчанина Георгія Ольховського

А 24 серпня, у день Незалежності України, учасники фестивалю разом із кількома тисячами лучан попри зливу на колінах і зі сльозами на очах зустрічали ще одного свого Героя — офіцера 128 гірсько-піхотної бригади Георгія Ольховського, який загинув 23 серпня і теж від кулі снайпера. Хоч Георгій не корінний лучанин, бо приїхав жити сюди з Криму (служив у 15-ому окремому гірсько-піхотному Севастопольському батальйоні), коли півострів анексувала Росія, мешканці міста зустрічали й оплакували його як усіх своїх загиблих на війні земляків. Спільно з військовими капеланами на майдані Лесі Українки учасники фестивалю і глядачі помолилися за упокій душі загиблого воїна. Без тата залишився ще один хлопчик — однорічний син Георгія. Ховали уродженця Сімферополя у Луцьку у неділю, 26 серпня.

Георгій Ольховський
Георгій Ольховський

Георгій Ольховський, загинувши напередодні 27-ої річниці незалежності нашої країни, став двадцять сьомим лучанином, який віддав своє життя за Україну й похований на Алеї почесних поховань. Як би усім хотілося, щоб він був останнім…

Ніна Романюк, Луцьк

Фото надав автор

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-