Алею з найвищим флагштоком у Дніпрі прикрашають 12 українських символів

Алею з найвищим флагштоком у Дніпрі прикрашають 12 українських символів

Укрінформ
У Дніпрі алею навколо піднятого сьогодні на найвищому флагштоці України Державного Прапора прикрашають 12 українських символів.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів провідний науковий співробітник Музею українського живопису Володимир Маліков.

«Музей українського живопису став виконавцем проекту 12 символів, які прикрашають алею. Відомо, що на базі нашого музею працює майстерня гарячої художньої емалі. Саме у цій стародавній і по-справжньому сакральній техніці виконані 12 символів. Вони не претендують на повноту та винятковість, але проводять своєрідний діалог між минулим і сучасним», - розповів Маліков.

Зокрема, за його словами, в емалі відтворено Герб України, історичну постать Володимира Великого, взято за образ вишиванку, писанку, козацьку чайку. Серед архітектурних споруд виокремлено Свято-Троїцький собор у Новомосковську, який звертається до козацької доби і представляє кращі зразки українського бароко. Серед останніх символів є дитячий малюнок «АТО, сьогодення».

Читайте також: Порошенко у Дніпрі взяв участь у церемонії підняття прапора

«Такою паралеллю ми показали, що не лише є символи із тисячолітньої історією, не лише символи культури, що прийшла до нас із часів язичництва, але зуміла адаптуватися і прижитися до часів християнства, - а й дитячий малюнок, який став сучасним символом. І він дійсно стане показником того, що історія твориться саме сьогодні, і не лише руками дорослих, а й дитячою фантазією», - зазначив Маліков.

Інсталяції інтерактивні, біля кожної емалі розміщено QR-код, за допомогою якого можна перейти до сторінки, що розповідає про цей символ. Розповідь ведеться двома мовами - українською та англійською.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Дніпрі за участі Президента України Петра Порошенка піднято Державний Прапор на найвищому 72-метровому флагштоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-