Шполянська ОТГ руйнує міфи та страхи об’єднання з містом

Шполянська ОТГ руйнує міфи та страхи об’єднання з містом

Децентралізація
Укрінформ
Шполянська ОТГ стрімко зростає, має потужну динаміку приросту доходів, а також є лідером серед у регіоні з ремонту доріг. А невдовзі тут з’явиться навіть своя «Шпола-Арена»

Дитсадки, парки й тротуари тут як у столиці, а успішне майбутнє громади забезпечить стратегія розвитку європейського зразка, затверджена цьогоріч (це перша міська ОТГ, що розвиватиметься за таким сценарієм успіху).

Як сьогодні живе географічний центр України - громада, до якої днями захотіло приєднатися ще одне село – дізнавалися учасники прес-туру, організованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

ОТГ, де багато грошей та ремонту

Ця громада руйнує міфи, що, об’єднавшись із містом, село стане його придатком. Наразі і Скотареве, і Кримки потужно розвиваються. А днями приєднатись до Шполянської громади висловило бажання ще одне село, Капустине.

Перед об’єднанням бюджет Шполянської міської ради складав 27 млн грн, села Скотареве – до 650 тис, села Кримки – до 700 тис. Тепер бюджет об’єднаної громади це - 116 млн грн, 56 з яких – власні надходження ОТГ. У 2018-му громада перевиконала бюджет на 20 млн. Ці кошти планують витратити на реконструкцію вуличного освітлення, дитячі майданчики, парки та дороги.

На розвиток сільських територій, приєднаних до міста, спрямують інфраструктурну субвенцію, яку громада отримала від держави. 560 тисяч вже витратили на освітлення та облаштування спортивного залу на базі будинку культури. За 450 тисяч облаштували пішохідну доріжку вздовж усього центру села.

За кошти ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку) Шполянська ОТГ капітально відремонтувала частину приміщення дитсадка «Калинка». Тепер тут відкриють додаткові дитячі групи. Також за державні кошти - 2,7 млн грн, проведуть капремонт у Скотарівському НВК «Заклад дошкільної освіти-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів»: поміняють вікна, зміцнять фундамент та побудують пандус. Робитимуть це для майже 80 дітей, що тут навчаються (20 із яких - у дитсадочку) - і не лише місцевих, але й із сусідньої Соболівки, хоча це село до громади не входить. Діти зі Скотаревого отримали змогу займатися з педагогом Шполянського танцювального ансамблю «Еліт». А на свята, що проходять у Шполі, сюди приїздить автобус – забрати дітей до міста і доставити назад.

Цьогоріч у Шполі, наприклад, лише на один дитячий садок «Зірочка» із міського бюджету було виділено понад 1 млн грн. У результаті – відремонтований харчоблок, пральня, 6 санвузлів. А ще замінили усю систему каналізації, водопостачання та оновили дитячий майданчик.

Медицина району та позашкільні заклади – на балансі громади

Шполянська ОТГ унікальна тим, що першою (і доки єдиною в Україні), задля збереження мережі закладів, узяла на свій баланс усю медицину району. Забрала також і всі позашкільні заклади. Загалом, тепер утримує 24 бюджетні установи: 6 шкіл, 4 дитсадки, 5 позашкільних установ, 3 спортивні школи і 3 заклади культури.

Цієї весни Шполянська підстанція Звенигородської станції швидкої медичної допомоги отримала новий реанімобіль вартістю 2,5 млн грн. Його придбали на спільні гроші: бюджети ОТГ, району та області. Громада виділила додатково 40 тисяч на ремонт приміщення «швидкої допомоги». У Шполянському Центрі первинної медико-санітарної допомоги за кошти громади було облаштовано сучасний кабінет для жінок. Міський бюджет виділив на його облаштування 200 тис грн, 60 тис - на кабінет для лікарів центру.

Громада знайшла можливість спрямувати 85 тис грн, аби придбати житло у селі Кримки для лікаря, який приїде туди працювати.

Закінчується ремонт у Шполянському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті (одному з шести на Черкащині, де понад 170 дітей навчаються на водіїв, трактористів-машиністів, секретарів керівника та операторів комп’ютерного набору). Від світла на стелі до кахлю на підлозі - оновлено кімнату для навчань майбутніх водіїв. А паливо-мастильні матеріали для практичних занять віднині оплачує громада.

За словами директора Шполянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №2-ліцей» Олександра Гончара, відколи об’єдналися в громаду, школа отримала більше 1 мільйона на розвиток – і коштів у такому обсязі досі не бачила. Це дало можливість відремонтувати класи, а коридори школи – для настрою дітям - тут розмалювали кожен у свій окремий колір. На всіх трьох поверхах навчального закладу проведено реконструкцію санвузлів.

А навесні наступного року в громаді відкриється «Шпола-Арена» - оновлений районний стадіон з реконструйованим полем, міні-полем та запасним полем. Тут будуть проводитись змагання, спартакіади та чемпіонати з футболу для усього району. Для реконструкції необхідні десятки мільйонів гривень – тож буде залученоі бюджет громади, і допомогу соціальних партнерів, і підтримку Федерації футболу України.

Податки на доходи як чинник процвітання

Секрет процвітання громади відкриває міський голова Шполянської ОТГ Сергій Кравченко:

“Найбільші надходження до місцевого бюджету дає ПДФО (податок на доходи фізичних осіб). А це означає, що ми повинні працювати зі своїми платниками податків. Перевиконання бюджету на 20 мільйонів гривень є прямим результатом співпраці з місцевим бізнесом. Це не лише збільшений відсоток податків, а й перереєстрація більшості підприємців, які здійснюють свою діяльність на території громади. Якщо до бюджету громади цього місяця надійшло додатково 5 мільйонів гривень податків (звичайно, їхні платники мають право знати, куди ці кошти буде витрачено) ми сідаємо за стіл переговорів. Я кажу їм, що нам потрібні дороги – а вони говорять, де передусім потрібні ці дороги. Люди сплачують податки і знають, на що йдуть їхні кошти. Ми керуємося принципом співпраці «бізнес-громада-влада» - і саме у такій послідовності”.

Виконуючий обов’язки старости села Скотареве Андрій Запісецький додає:

“До об’єднання більша частка бюджету - 650 тисяч гривень - йшла на виплату зарплат, а за півроку ми отримали з бюджету громади майже 1,1 мільйона на розвиток села. Змогли відремонтувати 80% доріг, а до кінця року плануємо закінчити решту. Зробили нову зупинку, налагодили автобусне сполучення до Шполи (раніше люди були змушені їздити на власних машинах або на попутках)”.

“За півроку ми змогли втілити місцевих проектів майже на 1,2 мільйона гривень, - констатує в.о. старости села Кримки Микола Запорожець. - Встановили сучасний твердопаливний котел у дитсадку і отримали можливість заощаджувати одразу вдвічі на рахунках за тепло. Замінили старі шкільні дошки на нові, придбали для школи комп’ютерну техніку. Вже освітлено половину села, а до кінця року світло з’явиться на всіх його вулицях. А ще - зробили ямковий ремонт доріг, проклали доріжку до ФАПу. Ми також оновили дитячий майданчик, замінили вікна у будинку культури. Там, до речі, відкрили філіал шполянського танцювального колективу «Еліт». І тепер наші діти можуть займатися танцями у світлій облаштованій кімнаті з новою музичною апаратурою. Є нагода порадіти і майбутнім спортсменам – адже у Кримках буде проведено капітальний ремонт приміщення місцевого будинку культури, щоб на його базі облаштувати спортивний зал”.

Читайте також: Представники громад зможуть пройти навчання у спеціалізованих ЦНАП

Тим часом у Шполі триває реконструкція ЦНАПу. Вже цієї осені, оновлений за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» заклад, забезпечить надання понад сотні послуг у більш комфортних умовах. Планується також відкриття віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАПу в селах Скотареве, Кримки та Капустине.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Оксана Тихонова, Черкаси

Фото: Черкаський ЦРМС 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-