У Чернігові повернули на місця викрадені погруддя двох класиків

У Чернігові повернули на місця викрадені погруддя двох класиків

Фото
Укрінформ
Викрадені взимку в Чернігові бронзові погруддя видатного українського письменника Михайла Коцюбинського і російського поета Олександра Пушкіна у вівторок, 21 серпня повернули на постаменти.

"Сьогодні повернуто на місце бронзове погруддя класика української літератури Михайла Коцюбинського, яке було відсутнє понад 8 місяців. Дякую міській владі, начальнику управління культури міськради пану Шевчуку та комунальникам! Тепер головне - вберегти пам'ятник від посягань вандалів та інших антисоціальних створінь", - написав у Facebook правнук літератора і директор Чернігівського музею-заповідника Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинський.

Відповідаючи на коментарі під постом, директор зазначив, що бюст на могилі письменника змінив колір із чорного на сірий тому, що його вперше за 63 роки почистили. Крім того, передали на баланс управління культури і туризму Чернігівської міської ради.

Також у вівторок повернули на постамент викрадене взимку погруддя Пушкіна.

Про це у Facebook повідомила заступник директора культурно-мистецького АРТ-центру чернігівської громадської організації "Пласт-Арт" Тетяна Манойлик

"Цим сонячним ранком Валу повертають Пушкіна!", - написала вона, проілюструвавши повідомлення світлинами встановлення погруддя.

Як повідомлялося, вночі 18 грудня 2017 року, у Чернігові з могили пропало погруддя українського письменника Михайла Коцюбинського, а бюст Олександра Пушкіна був викрадений у ніч з 30 на 31 грудня. Обидві скульптури були знайдені 4 січня 2018 року в кущах біля міського парку, а викрадачів затримали 1 лютого. Поліція тоді заявила, що не віддасть владі бюсти, доки та не забезпечить належної охорони всім пам’яткам обласного центру шляхом організації нормального освітлення та відеоспостереження.

Читайте також: У Херсоні встановлять меморіальну дошку прем'єр Ізраїлю Моше Шарету

Як відомо, могила М. Коцюбинського знаходиться у Чернігові на Болдиній горі. Погруддя письменника на прямокутному постаменті було встановлене у 1955 році. Воно вилите з бронзи і важить понад 100 кг.

Пам’ятник Пушкіну в Чернігові був встановлений на стародавньому Валу 25 вересня 1900 року. Його було споруджено на честь перебування в місті поета в 1820-му та 1824-му роках. Бюст було виготовлено у майстерні художньої бронзи К. Берто в Петербурзі за проектом чернігівського художника-аматора Григорія Коваленка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-