Асоціація ОТГ та Програма «U-LEAD з Європою» розпочинають новий проект

Асоціація ОТГ та Програма «U-LEAD з Європою» розпочинають новий проект

Децентралізація
Укрінформ
Асоціація ОТГ та Програма «U-LEAD з Європою» розпочинають новий проект для надання громадам правової допомоги.

Асоціація об’єднаних територіальних громад за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» розпочинають реалізацію нового Проекту «Впровадження інструментів ефективного муніципального менеджменту та правнича допомога громадам».

Про це повідомляє портал "Децентралізація". 

"Мета Проекту - впровадження в діяльність органів місцевого самоврядування ОТГ ефективних інструментів сучасного муніципального менеджменту, що забезпечують сталий розвиток громади та правовий супровід і захист громад. Основне завдання Проекту - правова допомога органам місцевого самоврядування базового рівня з питань, що виникають при реалізації права щодо добровільного об’єднання та приєднання територіальних громад", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри позитивну динаміку створення об'єднаних територіальних громад, періодично виникають ситуації, коли рішення  органів місцевого самоврядування, пов’язаних із процесами добровільного об’єднання та приєднання територіальних громад, оскаржуються у судах.

Більшість сільських, селищних рад, а в деяких випадках і міст не мають у своїх штатах фахівців у галузі права, які б могли забезпечувати повноцінний правовий супровід у випадках оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування чи їхніх посадових осіб у судах різних інстанцій. Як наслідок, для значної кількості тергромад, які планують об’єднання, та новостворених ОТГ  можливість повноцінного представництва своїх прав та законних інтересів у судах є проблемою.

Читайте також: На Тернопільщині ділилися досвідом створення сільгоспкооперативів

"Для реалізації Проекту, шляхом відкритого конкурсного відбору, буде сформовано команду висококваліфікованих адвокатів, які за запитами громад надаватимуть професійну правову допомогу органам місцевого самоврядування у процесі децентралізації, приділяючи особливу увагу здійсненню представництва інтересів територіальних громад в судах різних інстанцій у спорах, що пов’язані із процесами добровільного об’єднання та приєднання територіальних громад, для підсилення спроможності територіальних громад", - повідомляється на порталі.

Окремо наголошується, що правова допомога надаватиметься громадам адвокатами безоплатно (pro bono). Отримати ії можуть не лише члени Асоціації ОТГ, а й усі сільські, селищні та міські ради, що планують або вже реалізовують процедури добровільного об’єднання (приєднання) територіальних громад.

Для отримання правової допомоги сільська, селищна, міська рада у особі уповноваженого представника свого органу місцевого самоврядування, має приєднатися до договору про надання послуг у сфері права, надіславши Асоціації заяву встановленого зразка.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-