Локницька ОТГ на Рівненщині представила менеджмент своєї успішності

Локницька ОТГ на Рівненщині представила менеджмент своєї успішності

Децентралізація
Укрінформ
Локницька об'єднана територіальна громада Зарічненського району, яка відразу після створення виглядала найбіднішою на Рівненщині, поділилася досвідом подолання відставання.

Про пошук ресурсів і їх раціональний розподіл йшлося під час семінару, організованого Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У заході взяли участь представники громад Березнівського і Зарічненського районів, органів виконавчої влади.

«Після об’єднання в єдину громаду жителів 14 сіл ми за фінансовими показниками виглядали найбіднішими в області», – сказав голова Локницької ОТГ Петро Харковець.

За його словами, громада вийшла зі скрутного становища, коли скористалася перевагами, яких немає у повноваженнях сільських рад: поставили на службу громаді, наприклад, таку статтю доходів, як податок із фізичних осіб. 

Зокрема, зазначив він, оскільки левова частка цього податку залишається у громаді, минулого року було отримано понад 2 млн грн (планували 1 млн 800 тис) грн. Цьогорічна динаміка зростання розміру такого доходу теж уже перевищує очікування.

Серед інших складових – орендна плата, єдиний податок, акцизний збір, податок на майно. Від цього торік казна ОТГ поповнилася на 4 млн грн.

«Суттєвою є і базова дотація, яку, звісно, держава сільським радам не направляє, а лише для ОТГ, – вона надійшла у розмірі понад 4 млн грн. Завдяки цьому реконструювали, зокрема, дах у Кутинській і систему опалення у Локницькій школах, заасфальтували триста метрів дороги та проклали 250 метрів білощебеневого покриття у селі Радове, відремонтували фельдшерсько-акушерські пункти (ФАП) у селах Нобель, Задовже та Радове», – підкреслив керівник ОТГ.

Стосовно бази сільської медицини, то, за його словами, не закрили жодного ФАПу – нині на 5100 жителів ОТГ їх є сім, а також три амбулаторії. Звичайно, всі вони будуть оновлені за рахунок коштів субвенції і власних зароблених. Нині їх оснастили ноутбуками і комп’ютерами.

Харковець звернув увагу на те, що ефективне використання грошових ресурсів запроваджене і в освітніх закладах, де їх директори самостійно розпоряджаються коштами виділеного громадою бюджету, спрямовуючи витрати на найнеобхідніше. Вони, наприклад, раціонально провели кампанію енергоефективності у школах.

Відтак в ОТГ заощадили 500 тис. грн, а тому, відповідно, збалансували бюджет і фінансово підтримали подальші проекти енергозбереження у школах, сказав керівник громади. 

Також, додав він, статус і можливості ОТГ дали змогу спрямовувати ресурси й на інші найнагальніші потреби. Зокрема, закуплено спецтехніку для комунального підприємства, оргтехніку для шкіл, обладнання для клубів – в одному з них облаштували сучасний більярдний зал. 

Голова ОТГ впевнений, що джерелом прибутків, а отже, й підгрунтям розвитку інфраструктури сіл стане зелений туризм. 

Читайте також: Транскордонні проекти: успішний досвід буковинських громад

«У нас є Нобельське озеро, біля якого можна буде розташувати базу відпочинку. Проте на заваді – відсутність асфальтованої дороги. По існуючій бруківці мало хто хоче їхати, щоб відвідати цю перлину Західного Полісся. А вона за властивостями води зрівнюється зі знаменитими Шацькими озерами на Волині. Однак, на мою думку, це вже має стати клопотом й інших громад. Тут є простір для ініціативи», – зауважив він. 

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Анна Легка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-