Івано-Франківщина на 60% готова до старту Нової української школи

Івано-Франківщина на 60% готова до старту Нової української школи

Децентралізація
Укрінформ
Тендерні процедури можуть стати перешкодою для своєчасного оснащення початкових класів Нової української школи.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник директора департаменту освіти, науки і молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Андрій Сташків за підсумками роботи семінару щодо успішного впровадження Нової української школи на Прикарпатті, організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Проведення тендерів - головна перешкода для своєчасного оснащення Нової української школи до 1 вересня. Надзвичайно великий термін вимагає законодавство для оголошення процедури, її проведення та укладання договорів. Тут може бути небезпека в тому, що кошти будуть використані несвоєчасно», - повідомив Сташків.

За його словами, Івано-Франківська область отримала з державного бюджету 47,5 млн грн на оснащення кабінетів початкових класів, які працюватимуть за програмою Нової української школи при потребі – 100 млн грн.

«Так, потреба області - 100 млн грн. Втім, це з розрахунку, якщо у перших класах шкіл зовсім нічого немає, тобто – порожні стіни. Але ж у кожній ОТГ та в районі є комп’ютерна техніка, яка може використовуватись, є мультимедійне обладнання», - говорить Сташків і додає, що готовність початкових класів в області до старту Нової української школи наразі сягає 60%.

Читайте також: На Сумщині створили ще одну ОТГ

«Ми працюємо над тим, щоб першокласники зайшли у зовсім новий освітній простір. Тепер ми облаштовуємо вільний Інтернет по всій школі, зону для батьків, де вони очікуватимуть дітей з уроків, купуємо телевізори для динамічних перерв, коли учні відпочиватимуть під веселу музику, або ж дивитимуться цікаві передачі», - розповідає начальник відділу освіти, молоді та спорту Брошнів-Осадської ОТГ Лариса Чалчинська.

До 1 вересня освітні заклади мають отримати одноосібні шкільні парти, як це вимагає Міносвіти, комп’ютерне забезпечення, дидактичні матеріали та мультимедійне обладнання. Щодо останнього, то кошти з держбюджету надійшли з розрахунку на один навчальний заклад, а не клас. Підготовка приміщень – теж не на останньому місці. Майже в усіх навчальних закладах вже розпочали ремонтні роботи. За офіційною інформацією, в об’єднаних громадах Прикарпаття для цього віднайшли понад 1,3 млн грн.

Відомо, що в Івано-Франківській області 1 вересня 827 перших класів розпочнуть навчання за програмою Нової української школи.

В Івано-Франківській області діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади  та 1 – міська.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-