Інститут національної пам'яті вимагає знести пам'ятники Леніну на Одещині

Інститут національної пам'яті вимагає знести пам'ятники Леніну на Одещині

Укрінформ
Український інститут національної пам'яті вимагає демонтувати знайдені у 7 населених пунктів Болградського району на Одещині пам'ятники Володимиру Леніну, Карлу Марксу та інші символи комуністичного режиму.

Про це повідомляє Інститут національної пам'яті.

«Інститут звернувся до сільських голів з вимогою негайного виконання Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки” та демонтажу зазначених об'єктів. Також надіслано листи до поліції, прокуратури й СБУ з метою організувати притягнення до відповідальності посадових осіб органів місцевого самоврядування зазначених населених пунктів, які порушують законодавство України», - йдеться у повідомленні.

Згідно із повідомленням інституту стало відомо, що на території 7 населених пунктів Болградського району на Одещині залишаються пам'ятники, які є символами комуністичного тоталітарного режиму.

Це пам'ятники Володимиру Леніну в селах Виноградівка, Виноградне, Голиця, Городнє, Залізничне, Калчеве, Нові Трояни. А також пам'ятник Карлу Марксу в селі Городнє та зображення серпа та молота у селі Голиця.

Інститут нацпам'яті звертає увагу на те, що відповідно до статті 436-1 Кримінального кодексу України поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої, а ті самі дії, вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Читайте також: Декомунізація Донеччини: знесли 75 пам’ятників, перейменували три тисячі вулиць

Як повідомлялося, 20 травня Президент Петро Порошенко, виступаючи на церемонії вшанування пам'яті жертв політичних репресій у Биківні, повідомив, що в Україні впродовж останніх трьох років перейменовано у рамках декомунізації близько тисячі населених пунктів та 52 тисячі площ і вулиць.

Також, за словами Президента, демонтовано майже 1,5 тисячі пам'ятників Леніну.

Верховна Рада у квітні 2015 року ухвалила закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-