Дефіцит хлору: СБУ перевіряє дії посадовців Дніпроазоту

Дефіцит хлору: СБУ перевіряє дії посадовців Дніпроазоту

Укрінформ
СБУ розпочала перевірку дій посадових осіб ПАТ "ДніпроАЗОТ", які призвели до створення дефіциту рідкого хлору - основного реагенту для безперебійного забезпечення населення питною водою.

Про це повідомляє прес-центр СБ України.

«Службою безпеки України розпочато перевірку дій посадових осіб ПАТ "ДніпроАЗОТ", які призвели до створення дефіциту рідкого хлору - основного реагенту для безперебійного забезпечення населення питною водою. Що створило передумови до порушення нормального функціонування об'єктів життєзабезпечення населення та небезпека для здоров'я людей», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з 15 червня 2018 адміністрацією ПАТ "ДніпроАЗОТ" в порушення договірних зобов'язань та без завчасного попередження призупинено виробництво та відвантаження рідкого хлору водопостачальним підприємствам України, що унеможливлює обеззараження питної води, створює загрозу виникнення масових отруєнь та поширення епідемій. Водночас Службою перевіряється обгрунтованість збільшення у декілька разів вартості реагенту на шляху від виробника до кінцевого споживача.

Читайте також: АМКУ перевірить Дніпроазот через зупинку виробництва хлору

За результатами перевірки слідчими СБУ буде прийнято рішення щодо кваліфікації за Кримінальним кодексом України дій осіб, причетних до штучного створення передумов до виникнення надзвичайної ситуації.

Як повідомлялося раніше, в Україні можуть виникнути проблеми з централізованим водопостачанням через припинення поставок і зупинку виробництва рідкого хлору АТ «Дніпроазот». Часткова, а тим більше повна зупинка виробництва хлору несе загрозу епідеміологічної катастрофи в країні, особливо в літній період.

При цьому, на Дніпроазоті заявляють, що відновлення виробництва хлору для очищення питної води буде можливе після підвищення цін на продукцію. Як стверджують на підприємстві, відповідне економічне обгрунтування направлене в АМКУ, і Дніпроазот чекає на рішення антимонопольного відомства.

Також зазначається, що виробництво аміаку і карбаміду в АТ «Дніпроазот» стало економічно невигідним у зв'язку зі значним подорожчанням енергоресурсів, зокрема, природного газу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-