Літопис громади, футбол і співочий музей: новий стиль життя ОТГ

Літопис громади, футбол і співочий музей: новий стиль життя ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Реформа дає поштовх до розвитку селам та селищам, які тривалий час занепадали. Як приклад - Михайло-Коцюбинська ОТГ.

Такі зміни в Михайло-Коцюбинській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) побачили учасники прес-туру, який організував Чернігівський центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України. Участь в якому взяли не лише журналісти, а й голови сільських рад, які вже хочуть об’єднатися, але ще роздумують.

- Їм важливо побачити, якою може бути їхня громада, коли вона об’єднається, - зазначила радник із децентралізації Чернігівського ЦРМС Людмила Чабак.

РАЙЦЕНТРІВСЬКЕ МИНУЛЕ І СУЧАСНІСТЬ

Для початку, коротенька довідка про центр громади - селище міського типу Михайло-Коцюбинське, розташоване за 17 км від Чернігова.

Перша згадка про населений пункт датується 1666 роком. А назву він мав трохи смішну - Козел, хоча, можливо, й з наголосом на "о". Деякі дослідники пов’язують її з прізвищем польського шляхтича Козел, яке зустрічається в документах.

У давнину селище належало чернігівському Борисоглібському монастиреві, а в ХVІІІ ст. входило до Любецької сотні Чернігівського полку. З 1782 року було центром Козлянської волості Чернігівського повіту Чернігівської губернії, а в 1923-му стало райцентром. В 1935 році селище перейменували на честь класика української літератури Михайла Коцюбинського, а райцентром воно було до 1962 року.

Згадування про райцентрівське минуле населеного пункту — не випадкове. Тому що після об’єднання з сусідніми селами він повернув "під крило" майже весь свій колишній район. Зараз до Михайло-Коцюбинської ОТГ входить 8 старостинських округів, а всього - 19 сіл і одне селище. Після приєднання ще трьох сільрад (про що вже прийнято відповідне рішення), ОТГ налічуватиме 35 населених пунктів з майже 10-ма тисячами жителів. З цією статистикою у селищній раді, учасників прес-туру знайомить її секретар Ніна Ворох. А з діяльністю та досягненнями ОТГ - заступник селищного голови Віктор Єрема.

НЕ МОЖЕШ ПЛАТИТИ - ДОПОМАГАЙ

- Наша ОТГ була утворена в грудні 2016 року. До об’єднання бюджет громади складав 9 млн грн, а тепер це — 41- 46 мільйонів. Податкові надходження ми отримуємо від сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, газової заправки, магазинів. А нещодавно у нас запрацював завод з переробки зерна на пластівці "Добродія Фудз". Це підприємство європейського зразка з великими потужностями. Персоналу там зовсім мало, тому що за новими технологіями все автоматизовано. Ми маємо великі сподівання, що завод буде з нами співпрацювати, - зазначає Єрема.

Він каже, що з тими підприємствами, податкові надходження від яких невеликі, селищна рада укладає соціальні угоди і коли треба, залучає до робіт, скажімо, з благоустрою. Щодо останнього, до речі, то в цій царині ОТГ зробило інноваційний крок - ввело посаду відповідального працівника.

- Ми це зробили щойно об’єдналися і вже за місяць побачили, як наші села стали змінювати свій зовнішній вигляд. Крім того, поставили контейнери для скла і пластику, - розповідає Єрема. Напроти селищної ради є камери відеоспостреження, які допомагають за потреби встановити особи хуліганів, хоча досі в об’єктив потрапляли лише бродячі пси і це прекрасно.

Створення Михайло-Коцюбинської ОТГ дало поштовх розвитку комунального підприємства, яке раніше обслуговувало тільки селище. Для зміцнення його машинно-тракторного парку громада не стала витрачати кошти державної субвенції, а зібрала стару техніку по селах і відремонтувала її. Придбала необхідний інвентар та обладнання і таким чином розширила перелік надаваних підприємством послуг. Тепер воно обслуговує водогони в тих селах, де вони є, косять, орють, вивозять сміття, чистять сніг, надають ритуальні та інші послуги.

Доки керівництво громади працює над створенням повноцінного Центру надання адміністративних послуг, при селищній раді відкрито Центр надання соціальних послуг. На роботу взяли 20 працівників, для яких закупили спецодяг і велосипеди. А ще в ОТГ подумують відновити роботу геріатричного центру для літніх людей, який раніше працював у приміщенні лікарні. Єрема каже, що все там законсервовано і збереглося в нормальному стані.

ПОШАНА ДО ТРАДИЦІЙ І БАГАТОВЕКТОРНІСТЬ СЬОГОДНІ

Ще одним "ноу-хау" Михайло-Коцюбинської ОТГ є створення літопису громади.

- У нас кожен населений пункт має свій літопис (ця традиція була започаткована в Чернігівському районі). Хто веде його, хто ні, але ми почали писати літопис нашої об’єднаної громади. Адже у нас стільки всього відбувається - у голові все не втримаєш. Мине час, і історикам-краєзнавцям буде легше працювати, - зазначає Єрема.

Літопис ОТГ й кожного її села - це велика книга з розділами. Є й електронний варіант, але книга, вважають тут, це солідно і є що гостям показати. Окрім подій і досягнень, у ній залишають автографи відомі постаті сьогодення та поважні гості, які відвідують громаду.

Багато чим нині займаються в Михайло-Коцюбинській ОТГ: ремонтують заклади освіти і культури, відновлюють освітлення населених пунктів та пам’ятники, вирішують низку поточних проблем і завдань, долучаються до інноваційних проектів. Один із них - проект "SMART громада - створюємо разом", який реалізується лише в 20-ти громадах України за підтримки Агенції інноваційного сталого розвитку та ресурсоефективності. Він передбачає введення електронного документообігу, електронного голосування та інші онлайн-сервіси, які дозволять зробити зв'язок "влада-громада" тіснішим.

Михайло-Коцюбинська ОТГ долучилася до проекту SMART у грудні 2017 року.

Зі здобутками в гуманітарній сфері учасників прес-туру знайомить начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Лідія Гаєвська, яка акцентує увагу на системі заохочень, введеній у громаді. “Так, нещодавно в ОТГ було засновано щорічну премію імені уродженця Михайло-Коцюбинського, письменника Василя Еллана-Блакитного розміром 5 тис грн. Нею відзначатимуть жителів громади, які щось зробили у сферах освіти, культури та мистецтв. Перше нагородження відбудеться в День незалежності України” - зазначила Гаєвська.

Підтримають у громаді й талановитих у навчанні, мистецтві та спорті школярів. Для них заснували стипендію "Обдарованість". З вересня 2018-го п’ятеро юних обдарувань щомісяця отримуватимуть від місцевої влади по 200 грн.

НОВЕ ФУТБОЛЬНЕ ПОЛЕ І СПІВОЧИЙ МУЗЕЙ

Після презентації ОТГ в залі засідань селищної ради виїжджаємо дивитися об’єкти громади. Оглядаємо відремонтовані приміщення Михайло-Коцюбинської гімназії та школи мистецтв і заходимо на футбольне поле зі штучним покриттям розміром 44х22 м. Його відкрили зовсім недавно - 12 червня цього року - і воно вже стало гордістю гімназії та селища.

"Це - перше в області поле, створене за програмою будівництва футбольних полів зі штучним покриттям на умовах співфінансування: 50% - держава, 50% - громада, загальна вартість - 1,5 млн. Ним будуть користуватися як учні гімназії, так й інших навчальних закладів ОТГ, вихованці ДЮСШ "Колос", що працює на базі нашої гімназії, а також дорослі - у нас є футбольна команда "Олімпік", - розповідає директор навчального закладу Микола Шпак.

Секретар селищної ради пані Ворох додає, що Михайло-Коцюбинська гімназія завжди була "кузнею" спортивних кадрів, і що з неї вийшло багато відомих спортсменів, у тому числі, майстрів спорту міжнародного класу.

Наступний об’єкт вражає нас своїм духовним наповненням. Адже приїхали у звичайний сільський історико-краєзнавчий музей, а несподівано послухали хорову автентику. Гостям заспівали вбрані в національні костюми дівчата.

- Ми створили тут "Співочий музей" і етноколектив "Руна". Співаємо тільки акапельно і тільки автентичні пісні. Зараз готуємося до виступу на святі Івана Купала, - пояснює зберігачка фондів музею, учителька англійської мови та історії Наталія Шурда.

Вона демонструє нам виставку старовинного вбрання, яка представлена в експозиції. Це - власна колекція зберігачки музейних фондів. Одяг вона купує на аукціонах або в селах, де живуть її родичі. Реставрує його і надає привабливого вигляду. Також у пані Наталі є колекція старовинних ляльок.

ЯКЩО НІХТО НЕ ЗАВАЖАТИМЕ, ТО ВСЕ В НАС ВИЙДЕ

Зручне географічне розташування Михайло-Коцюбинського, близькість до обласного центру та якісна дорога, що веде туди, зумовлює функціонування тут різних за характером своєї діяльності об’єктів. І хоча податкові надходження від них у бюджет ОТГ не надто великі, все ж вони створюють громаді престиж. Та й підтримують, коли треба, в різних соціальних проектах. Серед таких об’єктів - нова церква Петра і Павла в Михайло-Коцюбинському, приватний медичний центр "Vital" у селі Андріївка, що надає послуги з реабілітації після інсультів, травм хребта й голови та відома в області садиба "зеленого" туризму "Андріївські озера". Враження - найкращі. Все культурно, зелено, зі смаком і фантазією.

Садиба приймає відвідувачів уже 12 років поспіль. Приїздять сюди, переважно, у вихідні. Гостям тут створені умови для комфортабельного проживання та відпочинку на березі мальовничого озера. Крім того, власник садиби Сергій Карпачов організовує для гостей прогулянки в ліс (покласти, зокрема, в годівниці для диких тварин якогось бублика), на Смолинський торфозавод, на ферму, маршрутом "Бобровий дім" тощо. Хотів було, каже, організувати доїння корів - щоб містяни це спробували, та жодна господиня не погодилася.

Прощаючись, запитую у Віктора Єреми, що дало громаді це об’єднання, які почуття викликає сама реформа і які проблеми їм доводиться долати.

- Якщо ніхто нам не заважатиме, то все в нас вийде. Реально в селах тривалий час нічого не робилося. А зараз з’явилася перша можливість хоча б щось зробити, - каже він. Проте, не приховує: - Інфраструктура сіл знищена, тож чим довше допомагатиме держава, тим краще. Субвенції, яку ми отримуємо зараз, не вистачає. Якби лише підтримувати готову інфраструктуру, то її б вистачило, а так... Один кілометр асфальту прокласти до села коштує 3 млн грн, - відповідає.

Також Віктор Єрема вважає, що реформу з децентралізації треба закінчувати якнайшвидше. Тому що села, які ні до кого не приєдналися, потім створять ОТГ додаткові проблеми, адже потребуватимуть "підтягування", відкриття нових опорних шкіл тощо.

- Чим скоріше ми завершимо реформу, тим буде краще. Бо така невизначеність, таке "гуляй-поле" не може бути в нашій державі.

Наталія Потапчук, ЧЕРНІГІВ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-