Спортивний хаб на Лазурному березі Херсонщини

Спортивний хаб на Лазурному березі Херсонщини

Укрінформ
У Херсонській області будують олімпійський центр, якого так не вистачає українським спортсменам після анексії Криму

Із анексією Росією Криму Україна втратила не лише одну із своїх житниць та потужну курортну оздоровницю. Було втрачено регіон, в якому, завдяки сприятливим кліматичним умовам та розвиненій спортивній інфраструктурі, гартували свою майстерність в осінній та весняний періоди українські спортсмени. Звичайно ж, це породило певні проблеми щодо їхньої підготовки до всеукраїнських і міжнародних змагань. Та, схоже, гострота цих проблем найближчим часом суттєво зменшиться. Адже на Херсонщині на березі Чорного моря в курортному смт Лазурне Скадовського району на базі оздоровчого центру «Прибрежний» буде збудовано за міжнародними стандартами і новітніми технологіями Спортивну арену – сучасний Центр олімпійських видів спорту, де зможуть тренуватися та змагатися як спортсмени найвищого рівня, так і талановита молодь. І це вже не просто плани.

ДЕРЖАВА СТВОРЮЄ УМОВИ, А БІЗНЕС ВКЛАДАЄ КОШТИ

Першу чергу Спортивної арени урочисто здали в експлуатацію 23 червня 2018 року. Це збудоване за участі спеціалістів із Польщі футбольне поле із штучним покриттям розміром 68 на 105 метрів.

«Надзвичайно хвилююча, чесно кажучи, мить. Сьогодні по всій державі, попри війну, попри важкий економічний і соціальний стан, відкриваються нові об’єкти спортивної інфраструктури, школи, лікарні, фельдшерсько-акушерські пункти. На бюджетні кошти, звичайно, легко все побудувати, коли вони виділяються державою, коли можна показати дуже швидко ефективність використання цих коштів. Але тут – прекрасний приклад державно-приватного партнерства, коли держава створює умови, а бізнес вкладає кошти. Унікальність цього об’єкту в тому, що це виключно приватна ініціатива. Це проект Андрія Путілова, його енергія, завзяття, бізнес-відповідальність», – наголосив у виступі на церемонії відкриття першої черги Спортивної арени у Лазурному віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

Павло Розенко
Павло Розенко

Арена будується у Лазурному відповідно до Меморандуму, підписаного у березні 2018 року в Херсоні Міністерством молоді та спорту України, Федерацією легкої атлетики України, Херсонською облдержадміністрацією та оздоровчим центром «Прибрежний». Ініціатором даного проекту виступив голова правління ТОВ «Механічний завод», громадський діяч  Андрій Путілов, а інвестором – «Механічний завод», який увійшов до складу засновників «Прибрежного».

Даний проект розрахований на 5 років і реалізовуватиметься в кілька етапів. А після завершення всього будівництва Спортивної арени вона стане спортивним хабом, де в одному місці буде сконцентровано все, що необхідно для розвитку спорту вищих досягнень та тренувань спортсменів.

«Ми очікуємо, що цей стадіон буде мати відповідну сертифікацію Міжнародної федерації легкої атлетики. Це означає, що на ньому можна буде проводити як змагання національного рівня, так і, в першу чергу, навчально-тренувальні збори українських спортсменів – як юних, так і найвищого рівня. А найвищий рівень передбачає, серед іншого, і наших майбутніх олімпійців», – заявив у Лазурному перший заступник міністра молоді та спорту України, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.

Ігор Гоцул
Ігор Гоцул

БЕЗ АНАЛОГІВ НА ПІВДНІ УКРАЇНИ

Центр олімпійських видів спорту у «Прибрежному» – це  спорткомплекс європейського рівня, у якого, як зазначалося на церемонії відкриття його першої черги, на даний час немає аналогів серед спортивних об’єктів на півдні України. Площа Спортивної арени становитиме 14 тис. кв. м, а вже збудованого футбольного поля як частини даного об’єкту - 8 тис. кв. м.

Спортивне ядро даного об’єкта включає в себе кругову легкоатлетичну доріжку зі штучним покриттям - на 4 смуги, довжиною 400 м, майданчик для легкоатлетичних стрибків в довжину, потрійних стрибків та стрибків з жердиною, спринтерську доріжку на 6 смуг довжиною 100 м, футбольне поле розміром 68х105 м зі штучним покриттям, сертифікованим за стандартами Федерації футболу, 2 сектори ігрових багатофункціональних майданчиків. Серед них, зокрема, 2 баскетбольних поля розміром 15,1х28,1 м та 4 волейбольні майданчики розміром 9х18 м.

До речі, крім щойно збудованого футбольного поля у «Прибрежному» вже є також і  сучасний багатофункціональний ігровий майданчик з гумовим покриттям. На ньому 1 червня 2018 року відбулися фінальні ігри на Кубок Андрія Путілова з футболу серед шкільних команд Херсонщини. Є тут і сучасний майданчик із татамі, де  проводять тренувальні збори спортсмени, які займаються східними єдиноборствами.

Як наголосив у виступі на церемонії відкриття голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, «коли збудують всі черги цього спортивного комплексу, він буде гідним приймати не тільки херсонські, українські команди, а й європейські команди, буде гідним проводити міжнародні змагання та збори».

ВОВКА БОЯТИСЬ – У ЛІС НЕ ХОДИТИ?

Лазурне знаходиться на досить невеликій відстані від анексованого Росією Криму. Тож чи не страшно інвестору даного проекту, з огляду на близькість розташованих на півострові російських військ,  вкладати великі кошти у даний проект? І чи варто взагалі інвестувати у розвиток даної території? А якщо варто, то чому саме?

«Я пишаюсь тим, що сьогодні ми відкриваємо першу чергу спортивного олімпійського комплексу саме тут, на Херсонщині, в Скадовському районі, в Лазурному. Символічно, що ми його відкриваємо у 50-ти кілометрах від анексованої території Криму. У 2014 році окупанти анексували у нас Крим, у тому числі забрали частину спортивної інфраструктури. Наше завдання – відродити її і зробити так, щоб діти, маленькі спортсмени стали олімпійськими чемпіонами, чемпіонами Європи та світу. Саме нам, патріотам України, не на словах, а на ділі треба показати любов до Батьківщини», - заявив на урочистій церемонії відкриття Андрій Путілов.

Свою думку з цього приводу висловив у виступі на церемонії і народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України Олександр Співаковський.

«Хтось думає, що кордони мають географічне позначення. Але в ХХІ столітті це не так. У першу чергу, кордони проходять через ментальність наших людей. А майбутні кордони України проходитимуть через (ментальність  – ред.) наших дітей. Тільки через наших дітей ми можемо отримати перемогу», - вважає народний депутат.

Тож такі проекти, як Спортивна арена у «Прибрежному», варті наслідування іншими бізнесменами. І саме на цьому акцентував у Лазурному віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«На мій погляд, це дуже перспективна історія, це прекрасний приклад для всіх інших людей з бізнесу – українського та закордонного - щодо того, що Україна є надійним партнером, і в Україні можна і потрібно вкладати кошти. А держава, зі свого боку, зробить все для того, щоб приватні інвестиції заходили в Україну. Ми - робитимемо все, щоб таких ініціатив в Україні було більше», - заявив  віце-прем’єр-міністр.

НЕ ТРЕБА НАМ БЕРЕГ ТУРЕЦЬКИЙ…

Розенко переконаний: олімпійський Центр на Херсонщині створює для українського спорту нові можливості. Про це, зокрема, він заявив у розмові з кореспондентом Укрінформу під час перебування в Лазурному.

«Якщо тут будуть відкриті тренувальні бази, а вони справді будуть відкриті, то наші команди з різних видів спорту зможуть приїжджати сюди і проводити тренувальні збори, а не витрачати кошти на дороговартісні поїздки (на тренувальні збори – ред.) до Туреччини чи якихось інших країн Європи, де все занадто дорожче, а умови, я переконаний, нічим не кращі за ті, що будуть створені тут», - сказав віце-прем’єр.

Спортивна арена будується за сучасними європейськими стандартами, враховує всі останні вимоги до спортивного обладнання, спорядження, іншого облаштування таких об’єктів. Це є гарантією якості даного об’єкту, і дасть можливість українським спортсменам проводити свої тренувальні збори саме в Центрі олімпійських видів спорту в «Прибрежному», впевнений Розенко.

І це теж вже не прогнози на віддалену перспективу.

«Очікується, що восени цього року перші олімпійці, перші наші провідні спортсмени приїдуть сюди для того, щоб розпочати свою підготовку. Це ті люди, які захищатимуть честь нашої держави в наступних Олімпійських іграх у Токіо. Звідси вони будуть штурмувати найвищі вершини Олімпійських ігор, спортивні вершини Європи та світу», - заявив Ігор Гоцул.

За його словами, збудований у «Прибрежному» стадіон використовуватиметься, у першу чергу, для підготовки українських спортсменів в осінній і весняний період. «Для нас це надзвичайно важливо, бо ми втратили таку можливість з окупацією Криму, і це повертає нам можливість такої роботи», - підкреслив Гоцул.

А відтак в оздоровчому центрі «Прибрежний» розпочинається будівництво другої черги Спортивної арени. Відкриття планується на осінь 2018 року.

POST SCRIPTUM

До речі, на щойно збудованому футбольному полі Спортивної арени вже відбувся перший футбольний матч. Після церемонії урочистого відкриття об’єкту тут зіграли між собою футбольні команди смт Лазурне та оздоровчого центру «Прибрежний». Як було оголошено після закінчення гри, у цьому матчі з рахунком 1:0 перемогла дружба.

Валерій Староселець, Херсон.

Фото Олександра Корнякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-