В Ужгороді роми вийшли на протест через погром

В Ужгороді роми вийшли на протест через погром

Фото, відео
Укрінформ
Кількадесят людей зібралися під стінами Закарпатської ОДА в Ужгороді на акцію “Я проти расизму”. 

Так вони відреагували на погром ромського тимчасового табору у Львові,  під час якого загинув 23-річний чоловік,  а кілька людей, в тому числі дитина, зазнали поранень, повідомив кореспондентові Укрінформу організатор акції, депутат Ужгородської міськради від ромської громади Мирослав Горват.

“Кількадесят людей зібралися під стінами Закарпатської ОДА на площі Народній в Ужгороді на акцію “Я проти расизму”. Люди прийшли із роздрукованими гаслами “Ні расизму” різними мовами, говорили про однакові права ромів та інших націй в Україні і закликали засудити прояви расизму у суспільстві.

В Ужгороді роми вийшли на протест/ Фото Сергія Гудака

Заклик від ромів Закарпаття пролунав на адресу центральної влади в Україні та європейських організацій.

“Це дуже тривожно, коли в Україні убили людину тільки через те, що вона є ромом,” - сказав Горват.

За його словами, акція об'єднала чоловіків, жінок та молодь з ромської громади Закарпаття.

Напередодні  Горват  відвідав родичів вбитого  рома. За його словами,  вони живуть  у  селі Баркасово в Мукачівському районі Закарпаття.  Тут  хлопець закінчив школу та регулярно їздив на заробітки до великих українських міст. Останній раз поїхав у Львів, де заробляв збором металу.

«Мені розповіли, як вбивали хлопця, - сказав Горват. - Його пирнули ножем та тягнули ніж вгору, випустили кишки».

Читайте також: Підозрюваним у нападі на табір ромів у Львові "світить" до семи років

«Роми Закарпаття переживають дуже важкі часи. Ми ніколи не відчували такого жаху, що нас нема кому захистити. Вчора нас гнали, били, а сьогодні ріжуть та вбивають».- зазначив Горват. 

Як раніше повідомляв Укрінформ, учора у Львові молодики в балаклавах з ультраправого угруповання “Твереза і зла молодь” розгромили ромський табір. Під час нападу в таборі перебували 10 дорослих та 4 дітей, усі родом із Закарпаття. Внаслідок нападу один молодий ром загинув, кілька людей, в тому числі дитина, отримали поранення. Нападникам наразі оголошено підозру, усіх вісьмох молодиків затримала поліція. Знайдено також організатора нападу. Нападникам - від 16 до 20 років. Усі львівяни.

Відео: Мирослав Горват, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-