Якість питної води у Вінниці погіршилася через забруднення Південного Бугу

Якість питної води у Вінниці погіршилася через забруднення Південного Бугу

Укрінформ
Фахівці КП «Вінницяводоканал» виявили відрізок Південного Бугу, на якому відбувається антропогенне забруднення річки – основного джерела водопостачання Вінниці.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в прес-службі КП «Вінницяводоканал».

«У Вінниці періодично погіршується ситуація з якістю води в Південному Бузі, яка є основним джерелом водопостачання обласного центру. Вздовж річки розташовані забудови, переважна більшість яких зливає відходи у Південний Буг, зливають добрива у річку і фермери, чиї поля підходять впритул до річки. Днями у Вінниці  відбувалися різкі зміни в якості води джерела водопостачання. Було зафіксоване різке зростання  рівня амонію до 3,13 мг/дм3,  почав погіршуватись запах, який  сягнув 4 з 4 балів. Наші фахівці з’ясували, що джерело забруднення може бути розташоване на відрізку між  водозаборами м. Калинівки та Вінниці», - повідомили у прес-службі.

Співробітники підприємства провели дослідження вмісту амонію на різних ділянках уздовж  Південного Бугу. З’ясувалося, що вище по течії, до водозаборів міст Калинівка і Хмільник, вміст амонію у річці менший у 15 разів. Відтак, джерело забруднення може міститися на 3 км течії ріки між містами Вінниця і Калинівка.

Читайте також: Країни G7 пообіцяли до 2030 року переробляти 100% пластикових відходів

У відомстві зазначили, що виявлені відомості передали до Держекоінспекції у Вінницькій області, позаяк КП «Вінницяводоканал» не займається очисткою Південного Бугу і не відповідає за якість води у річці.

Тим часом, аби усунути забруднення амонієм, сполуки якого надають воді неприємного специфічного смаку і запаху,  водоканал доповнив  класичну технологічну  схему  очищення  питної води двома додатковими реагентами  - цеолітом та активованим вугіллям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-