Абітурієнтам з окупованих територій нагадали, що вони потрібні Україні

Абітурієнтам з окупованих територій нагадали, що вони потрібні Україні

Укрінформ
У межах загальнодержавного Дня відкритих дверей освітнього проекту "Донбас - Україна" десять вищих навчальних закладів Луганщини запросили до себе абітурієнтів із тимчасово окупованих територій і так званої сірої зони.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у відділі професійної освіти та науки департаменту освіти і науки Луганської ОДА.

“Десять вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації Луганщини взяли сьогодні участь у загальнодержавному Дні відкритих дверей закладів вищої освіти, на базі яких створені освітні центри «Донбас –Україна». Ці центри працюють уже третій рік поспіль, і жодних якихось новацій для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій цьогоріч немає - усім їм, як і раніше, буде забезпечено максимальне сприяння”, - поінформували в ОДА.

У Сєверодонецьку захід відбувся у приміщенні Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за участі заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрія Гримчака, в.о. заступника директора департаменту вищої освіти – начальника відділу інформаційно-аналітичної роботи Міністерства освіти і науки України Дмитра Ручки, заступника голови Луганської ОДА з питань соціальної та гуманітарної сфери Ольги Лішик, директора Департаменту професійної освіти та науки Луганської ОДА Юрія Стецюка, представників закладів вищої освіти області, а також учнів з числа внутрішньо переміщених осіб та з окупованих територій.

Освітяни та чиновники Луганської ОДА під час заходу неодноразово наголошували, що гаслом як минулих, так і цьогорічної вступної кампанії області вже стало: “Абітурієнти, пам’ятайте: Україна потрібна вам, а ви потрібні Україні”. 

Відповідно до законодавства України, особи, місцем проживання яких є тимчасово окупована представниками незаконних збройних формувань територія або територія на лінії розмежування, мають право отримати документ про повну загальну середню освіту за спрощеною процедурою на базі освітніх центрів «Донбас – Україна» та вступити на обрану спеціальність до закладу вищої освіти в Луганській області без сертифікатів ЗНО за результатами вступних іспитів. 

За інформацією чиновників ОДА, на Луганщині освітні центри “Донбас — Україна” створено вже у п’яти містах: Сєверодонецьк, Лисичанськ, Кремінна, Рубіжне і Старобільськ.

У 2016-2017 роках в області працювало 8 таких освітніх центрів на базі закладів вищої освіти, а з 4 червня 2018 року в області розпочне роботу ще один - у Старобільському районі, який відкрито на базі Старобільського технікуму Луганського національного аграрного університету.

Під час Дня відкритих дверей 10 закладів вищої освіти області, на базі яких працюватимуть освітні центри «Донбас – Україна», цього року продемонстрували власні наукові досягнення, переваги навчання, рівень організації навчальної діяльності та соціального забезпечення. Абітурієнти отримали вичерпну інформацію про особливості роботи освітніх центрів, проходження процедури річного оцінювання та загалом вступну кампанію в закладах вищої освіти області.

Читайте також: Абітурієнтам з окупованих територій гарантують вступ на бюджет у вишах України

Як повідомляв Укрінформ, загальнодержавний День відкритих дверей закладів вищої освіти, на базі яких створені освітні центри «Донбас –Україна», сьогодні пройшов у трьох містах України: Маріуполі, Херсоні та Сєверодонецьку.

Вступ за спрощеною процедурою через освітні центри «Донбас – Україна» та "Крим - Україна" передбачає, що абітурієнту не обов'язково складати ЗНО, мати при собі паспорт або атестат про загальну середню освіту державного зразка. Достатньо до 20 липня подати заяву та заповнити освітню декларацію в освітніх центрах, які розпочнуть свою роботу вже з 4 червня в Одеській, Херсонській, Донецькій та Луганській областях. 

Повний список учасників освітнього проекту, перелік спеціальностей та конкурсних предметів при вступі на основі повної загальної середньої освіти можна знайти на сайті Міністерства освіти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-