ЄБРР дає €35 мільйонів на рекультивацію полігону

ЄБРР дає €35 мільйонів на рекультивацію полігону "Грибовичі"

Укрінформ
Міський голова Львова Андрій Садовий підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), спрямовану на рекультивацію полігону твердих побутових відходів "Грибовичі".

Підписання відбулося на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми отримали 100-відсоткову гарантію наявності коштів. І, маючи ці гроші, в цьому році плануємо розпочати процес будівництва заводу. Термін будівництва - 2 роки. Також розпочнемо повномасштабні роботи по рекультивації полігону. Це надзвичайно складний комплекс. Роботи будуть тривати орієнтовно до п'яти років", - сказав Садовий.

Як зазначила заступник директора ЄБРР в Україні Марина Петров, цим проектом ЄБРР розпочинає реалізацію в Україні  програми "Зелені міста". Львів  стане першим учасником цієї програми. В цілому, якщо брати усі наші операції, то Львів стане дев'ятим містом-учасником цієї програми, але в Україні - першим",-додала Петров.

Реципієнтом стане комунальне підприємство "Зелений Львів".

Читайте також: ЄБРР уже інвестував в Україну €12 мільярдів і хоче співпрацювати далі - Чакрабарті

"Загальна сума договору складає 35 млн євро. Зокрема, 25 млн євро - це позика від ЄБРР, а 10 млн євро - це гарантована складова. З 25 млн євро позики від ЄБРР 21,5 млн - це бюджет першого етапу будівництва сміттєпереробного комплексу. В попередні роки були підготовчі, а зараз - фінальне підписання угоди, далі починається реалізація проекту",- пояснив директор ЛКП" Зелене місто" Вадим Ноздря.

Пакет фінансування включає в себе 13-річний кредит ЄБРР у розмірі 20 млн євро під гарантії міста, інвестиційний грант у розмірі до 10 млн євро від Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля, найбільшим договором яких є Європейський Союз, а також пільговий кредит у розмірі 5 млн євро від Фонду чистих технологій.

Схема погашення кредиту ЄБРР - двадцятьма рівними піврічними платежами з початком погашення після завершення пільгового періоду. Пільговий період- 3 роки з дати набуття чинності кредитного договору.

Як повідомляв Укрінформ, комплекс з перевантаження та переробки сміття у Львові запланували звести на території очисних споруд «Львівводоканалу». Львівська міськрада 25 січня виділила 6,7 га землі на цій території під сміттєпереробний завод. ЛКП «Зелене місто», якому було надано в користування земельну ділянку, оголосило тендер на розробку проектної документації для майбутнього будівництва механіко-біологічного комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів. За результатами відкритих торгів переможцем було визначено ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд». Переможець конкурсу взяв на себе зобов’язання за 2,5 місяця завершити проектні роботи.

Між тим, жителі обласного центру та приміської зони зібрали понад 1,2 тис. підписів проти будівництва сміттєпереробного заводу на території очисних споруд «Львівводоканалу». Якщо до їх голосу не дослухаються, погрожують акціями протесту.

У травні 2016 року на Грибовецькому сміттєзвалищі сталася масштабна пожежа. 30 травня під час зсуву сміття під завалами опинилися троє працівників ДСНС та працівник ЛКП "Збиранка". Тіла рятувальників згодом були знайдені, проте тіло еколога сміттєзвалища знайдено не було. Про повну ліквідацію пожежі 10 червня доповів Президенту голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-