Меморіальну дошку поету Дризу відкрили у Вінницькій області

Меморіальну дошку поету Дризу відкрили у Вінницькій області

Укрінформ
Меморіальну дошку в 110 день народження класика єврейської поезії Овсія (Шике) Дриза відкрили в його рідному містечку Красне Тиврівського району Вінницької області.

Про це повідомляється на сайті Асоціації єврейських організацій та общин України (Ваад).

Майбутній поет народився в Красному 16 травня 1908 року, і тут пройшли його дитячі роки. Будинку, де він жив, як і вулиці, зараз не існує. Гранітна дошка встановлена на стіні сучасної будівлі Краснянського будинку культури. За ним колись стояли дерев'яно-глиняні будиночки містечкової бідноти, в одному з яких жила сім'я Дризів, а нині тут городи, зазначається в інформації асоціації.

Головні ініціатори та ідейні натхненники проекту - краєзнавець Василь Щусь і бібліотекар Краснянського будинку культури Тетяна Трач.

Читайте також: На VinBookFest у Вінниці приїхали 12 видавництв

Жителі села - колишнього містечка, ще зберегли пам'ять про колись численну єврейську общину, шанують пам'ять свого земляка. Встановлено пам'ятний знак жертвам Краснянського гетто, бібліотеці рік тому присвоїли ім'я Овсія Дриза, за рахунок меценатів була видана книга віршів Дриза та місцевих поетів, і спеціально до відкриття меморіальної дошки - альманах про його життя і творчість. Силами учителів та учнів школи спільно з сільською бібліотекою був проведений літературно-художній вечір пам'яті великого поета.

Красне - євреї називали його "Кросне",  - завжди було в душі поета і в його віршах, написаних на ідіш, рідною мовою його народу, якою і творив майстер поетичного слова.

Овсій Дриз відомий передусім як автор віршів для дітей, на яких виросло не одне покоління. Багато його віршів у перекладах стали популярними піснями, як, наприклад, "Зелена карета", і звучали в знаменитій "Радіоняні", а книги друкувалися багатотисячними накладами. Вірші-казки Дриза були включені до антології казок світу.

Фото: vaadua.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-