Масове отруєння у Черкасах: чиновники кажуть, ремонтні роботи — ні до чого

Масове отруєння у Черкасах: чиновники кажуть, ремонтні роботи — ні до чого

Укрінформ
У Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів наголосили, що не відповідає дійсності версія, що причиною отруєння дітей в Черкасах могли стати ремонтні роботи.

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

"Поширена в ЗМІ інформація про те, що ремонтні роботи могли спричинити масове отруєння школярів в Черкасах, не відповідає дійсності. Така версія, висловлена сьогодні начальником Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві під час прес-конференції, базується на досвіді розслідувань масових отруєнь в Україні загалом та не має жодного відношення до ситуації у Черкасах", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що лабораторією Держпродспоживслужби м. Черкаси взято проби повітря, води з системи централізованого водопостачання школи та бутильованої питної води для дослідження на вміст небезпечних речовин. За результатами досліджень атмосферного повітря на вміст фенолу, формальдегіду, сірководню, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, аміаку перевищень гранично допустимих максимально разових концентрацій не виявлено. Також наголошуємо, що всі дослідження були проведенні впродовж години після випадку масового отруєння.

Читайте також: Масове отруєння: у черкаській школі знайшли "окремі порушення"

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня під час шкільної лінійки у Черкасах стався випадок отруєння: загалом госпіталізовано 58 людей (54 дитини і 4 дорослих). Усього на заході перебувало 424 учні та 26 учителів. Лікарі констатували, що у дітей і дорослих спостерігається інгаляційна токсична реакція. У відділення інтенсивної терапії потрапило 11 дітей, через день їх перевели у звичайні палати. Встановлено, що отруєння відбулося локально на території, де проходила лінійка, - постраждалих за межами школи немає. Наразі причин отруєння школярів на лінійці не встановлено, чекають результатів аналізів з Києва.

За інформацією МОЗ, 11 травня 22 дітей, яких було госпіталізовано зі шкільної лінійки у Черкасах, виписали з лікарні. В медзакладах досі залишається 36 осіб.

За пропозицією Держпродспоживслужби області рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської міської ради роботу черкаської школи № 8 тимчасового призупинено до завершення проведення комплексу санітарно-гігієнічних заходів із забезпечення належного санітарного стану закладу (генеральне прибирання, дезінфекція, провітрювання навчальних, підсобних, санітарно-побутових приміщень, харчоблоку тощо), з проведенням повторних лабораторно-інструментальних досліджень об'єктів середовища життєдіяльності (атмосферне повітря, гігієнічні змиви тощо).

За результатами лабораторних досліджень, проведених Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби, у пробах грунту, води питної з водопровідної мережі та з кулерів відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено, за винятком вмісту алюмінію в одній з чотирьох відібраних проб питної води з централізованого водопостачання (гранично допустима концентрація 0,5 мг/куб. дм, виявлено 0,7 мг/куб. дм).

У Держпродспоживслужбі нагадали, що за даними ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України" у пробах грунту, питної води, атмосферного повітря та під час радіологічних досліджень перевищень нормативів не виявлено.

Повідомляється також, що на запит ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області від Управління ДСНС у Черкаській області отримано інформацію щодо відсутності впродовж 5-8 травня аварійних ситуацій на об'єктах міста Черкаси (промислові підприємства, об'єкти водо- та газопостачання, водовідведення тощо).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-