Мовне питання: Гройсман відвідав школу-символ на Закарпатті

Мовне питання: Гройсман відвідав школу-символ на Закарпатті

Фото
Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман відвідав загальноосвітню школу з угорською мовою навчання в Ужгороді, визнавши її прикладом викладання у школах для нацменшин.

Про це Гройсман сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу під час робочої поїздки на Закарпаття.

“Вважаю, що мовне питання наразі розглядається не в тій площині, в якій це мало би бути. Хотів би засвідчити позицію України: ми є багатонаціональна країна, ми цінуємо і поважаємо права національних меншин, ми — велика європейська країна, в якій є своя рідна українська мова. І в першу чергу ми створюємо умови для того, аби наша рідна українська мова звучала, щоби її вивчали і щоб громадяни України нею володіли. Поряд із цим ми засвідчуємо забезпечення та збереження усіх прав нацменшин. Сьогодні ми бачили в цій школі, що діти-угорці вільно володіють українською мовою — це суперкласно, і при цьому вони також навчаються на рідній мові. Тому наразі ця школа є символом", - сказав глава уряду.

Робоча поїздка Володимира Гройсмана на Закарпаття / Фото: Владислав Мусієнко , Укрінформ

Він додав, що розуміє - не у всіх школах рівень володіння українською настільки високий. "І тому наголошую на тому, що незнання української — це порушення прав громадян України, тому що громадянин України має володіти мовою. У багатьох державах це є навіть підставою для набуття громадянства. Тому в даному випадку можна сказати єдине: ми будемо розвивати українську мову. Ми робитимемо все для того, аби нацменшини отримали свої можливості для розвитку в Україні", - сказав Гройсман.

Читайте також: Україні не варто ставити мовний ультиматум - Гройсман

Разом із прем'єром на Закарпатті перебуває також міністр освіти Лілія Гриневич, яка раніше уже інспектувала школи, у яких навчання йде на мові нацменшин, на Закарпатті.

У розмові з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем Гриневич зазначила, що цьогоріч Міносвіти добре фінансуватиме такі школи. “Нам потрібно, аби ці діти інтегрувалися в українське суспільство”, - зазначила Гриневич.

Зі свого боку, очільниця департаменту освіти Закарпатської ОДА Ганна Собкова в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила, що для області цього року виділено 8 млн грн для обладнання кабінетів української мови в 54 закладах освіти для нацменшин 1-3 ступенів. Кабінети передбачається облаштувати інтерактивним та мультимедійним обладнанням, вартість одного такого кабінету складає 162 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-