На закарпатських ринках продають перші гриби

На закарпатських ринках продають перші гриби

1392
Ukrinform
На закарпатських «зелених» ринках, разом із ранніми овочами та фруктами з регіону, торгують першими цьогорічними грибами - ціна на них стартує від 80 грн/кг

Так, на Мукачівському зеленому ринку за кіло боровиків просять 80 грн. Але більш популярні типові весняні гриби, які ростуть не в лісі, а в садах закарпатців – під сливовими деревами і називаються відтак «слив’янки». За кіло такого делікатесу просять 50 грн.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оці боровики на ринок принесла жіночка з села учора під вечір, розпродала частину за 80 грн/кг одразу ще вчора, а нині допродую – уже по 50 грн, - каже продавчиня на мукачівському ринку Людмила. – Люди беруть, бо перші, охота посмакувати, хоча гриби сухі – у нас вже місяць не йшли дощі, в останні дні навіть роси на траві немає», - каже жінка.

Зазвичай, перші білі гриби – найдорожчі, але разом із тим, вони часто бувають червиві, тому купуючи їх на базарі, треба бути обачним, радить продавчиня.

Разом із тим, на закарпатських ринках торгують й іншими весняними грибами, які, до слова, користуються більшим попитом. Це «слив’янки» - назва гриба від того, що полюбляє рости в саду, особливо під сливовими деревами.

На Мукачівському ринку знайшли чоловіка, який просить за кіло таких грибів 50 грн.

Читайте також: На Закарпатті з’явився новий делікатес – равликова ікра

«Це справжній делікатес, їх розбирають за лічені години – і люди на вечерю (з нього дуже смачна мачанка зі сметаною і свіжою зеленню), і в ресторани, - каже Іван Бубич. – Цього року, правда, засуха позначилася і слив’янок небагато, але ми вдома знаємо, де приблизно вони щороку ростуть в саду – тому ці місця під деревами поливаємо, от, маю виторг», - каже ґазда.

Офіційно ці гриби називаються калоцибе або травневий гриб. Молоді гриби білого та сірого кольору, пластинчаті, капелюшок в діаметрі має до 12-15 см. Ростуть групами, мають дуже приємний запах. Їх зазвичай готують в традиційний спосіб («на мачанку» - зі сметаною, зеленню та яйцями), також – солять та маринують.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-
*/ ?>