На міжнародній конференції в Яремче обговорили захист об’єктів критичної інфраструктури

На міжнародній конференції в Яремче обговорили захист об’єктів критичної інфраструктури

Укрінформ
До обговорення проблеми долучились фахівці Польщі, Литви та США.

В Івано-Франківській області, у місті Яремче, відкрилась Міжнародна науково-практична конференція «Становлення та перспективи розвитку державної системи захисту критичної інфраструктури в Україні. Кримінологічна оцінка ризиків та загроз», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Функціонування системи захисту критичної інфраструктури є необхідним для країни. СБУ активно включилось у цю роботу, бо ми розуміємо її важливість, як і цінність рекомендацій іноземних партнерів, необхідність формування питання на законодавчому рівні, визначення завдань та методології цієї системи», - зазначив перший заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ полковник Андрій Балашов.

Він зауважив, що Україна лише учора відзначила сумну дату Чорнобильської трагедії, коли «вище керівництво держави СРСР, при всій його могутності, не змогло оперативно відреагувати на техногенну катастрофу, оскільки довідалось про вибух на ЧАЕС лише через 40 годин». Це призвело до численних людських жертв. Відтак, нині Україна формує власну систему захисту критичної інфраструктури, враховуючи досвід США та країн ЄС.

У міжнародній конференції активну участь взяли українські науковці, обговорюючи питання щодо проблем правового врегулювання державної системи захисту надважливих для країни об’єктів. Оцінюючи існуючі ризики та загрози, учасники конференції мають на меті напрацювати рішення та завдання, необхідні для розробки відповідного законодавства в Україні. У ньому врахують необхідність співпраці власників об’єктів критичної інфраструктури з правоохоронними органами та спеціальними службами, що є важливим для безпеки держави.

Організаторами міжнародної конференції виступили Координатор проектів ОБСЄ в Україні, СБ України та Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника.

Читайте також: Кабмін внесе до РНБО пропозицію закрити річки для російських суден

Об'єкти критичної інфраструктури — це  підприємства та установи (незалежно від форми власності) таких галузей, як енергетика, хімічна промисловість, транспорт, банки та фінанси, інформаційні технології та телекомунікації (електронні комунікації), продовольство, охорона здоров'я, комунальне господарство, що є стратегічно важливими для функціонування економіки і безпеки держави, суспільства та населення. Виведення їх з ладу може мати вплив на національну безпеку і оборону, природне середовище, призвести до значних матеріальних та фінансових збитків і  людських жертв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-