На Сумщині в межах одного району жителі хочуть створити ще одну громаду

На Сумщині в межах одного району жителі хочуть створити ще одну громаду

Децентралізація
Укрінформ
На Сумщині жителі Липоводолинського району хочуть створити в його межах одну громаду. 

Такі наміри були озвучені під час консультативних виїздів на територію району та зустрічі з його керівництвом з ініціативи експертів Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, який створено в рамках Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіоном, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі важливим є питання щодо можливих перспектив створення Липоводолинської селищної ОТГ зокрема та стан реформи децентралізації по району в цілому, а також потенційні формати залучення фахівців Сумського ЦРМС для інформаційної підтримки та консультативного супроводу процедур утворення громад”, - зазначив під час зустрічі  з головою Липоводолинської селищної ради, районної державної адміністрації та районної ради радник з питань децентралізації Сумського ЦРМС Артем Градун.

За його словами, відповідно до Перспективного плану формування спроможних територіальних громад Сумської області на території Липоводолинського району передбачено створення двох ОТГ із центрами у селищі Липова Долина та селі Синівка.

Така конфігурація з утворення об’єднаних громад в районі була затверджена Кабінетом міністрів України ще у вересні 2015 року і до цього часу майже не змінилась. Тільки по об’єднанню Саївської сільської ради у вересні 2017 року було внесено зміни до Перспективного плану, тобто її було включено до складу потенційної Синівської ОТГ.

"Під час аналізу фактичних обставин реалізації процесу об’єднання з метою утворення Липоводолинської ОТГ у першу чергу слід відмітити формат ініціативи, яка була озвучена громадськістю під час публічного обговорення, що відбулось у Липовій Долині наприкінці серпня 2016 року. Саме тоді було сформовано позицію "один район – одна громада". Згодом, у вересні того ж року, приймаючи рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад, Липоводолинська селищна рада, яка виступила ініціатором об’єднання, повністю підтримала громадську позицію, зазначивши у своєму рішенні перелік усіх сільських рад району”, – додав експерт.

Через певний час селищна рада зупинила процес виконання вказаного рішення, а сам процес об’єднання було "поставлено на паузу". І ось нещодавно Липоводолинська селищна рада поновила процес добровільного об’єднання з метою створення Липоводолинської селищної ОТГ у складі громад усього району.

Як відзначив голова селищної ради Сергій Нищета, хоч запропонований формат громади не співпадає з Перспективним планом, але чи не вирішальну роль на етапі об’єднання відіграє саме принцип добровільності, який першочергово обумовлює ініціативу громади

Окрім того, селищний голова, а також голова районної ради Віктор Литвиненко зазначили, що вирішальним фактором у їх роботі, у тому числі з підтримки процесу об’єднання громад, є безпосередня воля самих громад і їх власне бачення цього процесу, адже реформа децентралізації першочергово орієнтована на людей і їх потреби.

Читайте також: Буковинські експерти назвали головні проблеми медреформи

Обговоривши сучасний стан та можливі перспективи об’єднання територіальних громад, учасники зустрічі досягнули домовленостей щодо подальшого співробітництва в напрямках підтримки процесу об’єднання територіальних громад, їх інформаційного та консультаційного забезпечення.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським  Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото Сумський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-