На Сумщині чотири ОТГ розробляють плани розвитку територій

На Сумщині чотири ОТГ розробляють плани розвитку територій

Децентралізація
Укрінформ
На Сумщині ще чотири ОТГ – Недригайлівська, Степанівська Сумського району, Кириківська Великописарівського району та Дубов'язівська Конотопського району - розробляють плани стратегічного розвитку своїх територій.

У кожній з громад вже відбулося друге засідання робочих груп, під час яких представники ОТГ працювали над соціально-економічним аналізом, зокрема за допомогою SWOT-аналізу визначали свої слабкі та сильні сторони.

Ця робота ведеться спільно з Сумським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Основна функція стратегії полягає в тому, щоб обмежені ресурси розподілити на пріоритетні напрямки розвитку територій. Для того, щоб визначитись з цими дороговказами, потрібно проаналізувати сильні та слабкі сторони громади, що і дозволяє зробити SWOT-аналіз, проведений спільно з представниками робочої групи”, - розповів радник з питань регіонального розвитку Сумського ЦРМС Григорій Стариков.

За його словами, говорячи про настрій членів робочих груп, не можна ігнорувати проявів скептицизму та песимізму.

”Цьому є просте пояснення. Адже проблеми громад накопичувалися десятиліттями, для людей створювалася оманлива стабільність. Наприклад, згадаймо колись популярну політичну рекламу ”Нас 52 мільйони”, а скільки нас зараз, ніхто не знає. Нібито зрозуміла всім система, до якої всі звикли, і яка видавалася всім комфортною, знайомою, привела Україну практично в нікуди. А тепер, коли держава стала на магістральний шлях суттєвих реформ, зокрема, впроваджує децентралізацію як основну реформу, накопичені проблеми впали на плечі людей. Фактично така ситуація дуже сильно позбавляє їх ініціативності, бачення перспектив, з’являється апатія до таких речей як планування свого розвитку на найближчий час. Люди не звикли, що їх питають про перспективи розвитку і про те, що вони хотіли б розвивати. Вияв ініціативи, яка за радянських часи каралася, для них є незвичним. Дивним вони вважають і те, що самі перебувають в робочій групі, проводять певні опитування, діляться думками”, – зазначив експерт.

Кириківська ОТГ вже закінчила анкетування мешканців щодо визначення ціннісних орієнтирів, основних напрямків розвитку, а також опитування підприємців для подальшої роботи зі стратегією розвитку.

За словами голови Степанівської ОТГ Володимира Лукаша, очолювана ним громада специфічна не тільки за своїм розміром, а й за економічним та промисловим потенціалом. А без спланованого розвитку громади в неї немає майбутнього.

Робота в робочих групах з розробки стратегії показала, що в громаді немає байдужих до проблем, які стосуються майбутнього територій. А ті проблеми, які порушувалися в ході обговорення, такі як молодіжна політика, охорона здоров’я та освіта – є пріоритетними у підтримці та розвитку, зазначає керівник громади.

Степанівська громада з одним із своїх пріоритетів визначилася однозначно – вона робитиме акцент на молодіжній політиці.

У Недригайлівській ОТГ до розробки стратегії також залучені жителі громади. Наразі, тут зупинилися на етапі завершення опитування різних вікових груп населення щодо основних проблем території, ціннісних орієнтирів та проводять опитування місцевих підприємців.

”На сайті Недригайлівської ОТГ розміщено оголошення про збір ідей для проектів, які жителі громади вважають за необхідне реалізувати в межах стратегічного плану. Всі бажаючі мають змогу долучитися до розробки плану розвитку громади на найближчі 5 років. Збір ідей буде тривати до кінця квітня”, - повідомив голова Недригайлівської ОТГ Ігор Остапчук.

Наступне засідання робочих груп у зазначених громадах відбудеться у травні.

Читайте також: В Перечинській ОТГ тестували туристичні продукти

Як повідомлялося, на Сумщині вже 5 ОТГ - Краснопільська та Миропільська Краснопільського району, Миколаївська та Хотінська Сумського району, а також Боромлянська ОТГ Тростянецького району – мають затверджені депутатським корпусом стратегії свого розвитку, презентація яких відбулася у Сумському ЦРМС у січні. Вони визначають перспективні орієнтири діяльності ОТГ на основі оцінювання їх потенційних можливостей і прогнозування розвитку зовнішнього середовища.

Написання стратегій розвитку в усіх громадах здійснюється за підтримки Програми ”U-LEAD з Європою”, яка  спільно фінансується Європейським  Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото Сергій Ханін / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-