На Київщині близько 20 ОТГ зможуть піти на вибори восени - експерт

На Київщині близько 20 ОТГ зможуть піти на вибори восени - експерт

Децентралізація
Укрінформ
У Київській області близько 20 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) будуть готові провести восени місцеві вибори.

Таку думку висловив директор Київського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Олег Любімов під час координаційної наради з представниками Всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“При певній координації зусиль з боку обласної державної адміністрації, з боку усіх стейкхолдерів на осінь ми можемо випустити близько 20 об’єднаних територіальних громад на вибори”, - сказав Любімов.

За його словами, фахівці Київського ЦРМС, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, постійно здійснюють робочі поїздки, виїзні навчальні консультації у районах Київщини, проводять семінари, форуми, тренінги та круглі столи, які дозволять не тільки на місцях пояснювати переваги, які надає децентралізація, а й реально оцінити те, на якій стадії нині процес об’єднання.

Так, повідомив Любімов, у Бородянці процес об’єднання був ініційований, проведені громадські слухання та розіслані пропозиції по навколишніх селах. Подібна ситуація у селищі Немішаєве. У селі Зазим’я Броварського району ситуація є трохи складнішою, але крига скресла. “Зазим’я хоче, аби центр був саме у них, і вони розпочали цей процес із ініціюванням та обговоренням. На жаль, там є певні проблеми із селом Пухівка, де провели громадські слухання і громада висловилася за об’єднання у складі шести населених пунктів та сільських рад, а сільрада не прийняла відповідне рішення”, - зазначив він.

В смт Глеваха, за його словами, поки що немає жодної ОТГ, але процес пішов. “А Баришівка та Баришівський район попри супротив селищного голови, попри супротив окремих депутатів дуже потужно зрушили з місця питання. Найближчим часом там відбудуться громадські слухання, але голови 19 сільських рад району вже висловили бажання проводити процес об’єднання в одну велику Баришівську ОТГ”, - сказав Любімов.

Непростим є становище селища Димер, бо там є непорозуміння із районною владою, проте шанси зрушити питання великі, сказав експерт.

Село Гоголів розглядає та обговорює питання із навколишніми селами і хоче “захопити” у свою ОТГ село Перемога Баришівського району, додав він.

У селі Ходосівка провели обговорення, але на цьому й зупинилися; у Миронівці також нелегко, бо міський голова має бажання починати процес об’єднання, але окремі представники районної влади та депутати облради заважають, констатував Любімов. У селищі Макарів також є певні непорозуміння. Красятичі висловили бажання ініціювати процес об'єднання, але поки що далі намірів справа не пішла.

“Кагарлик об’єднується із центром у Кагарлику в межах цілого району. Там зараз очікують висновок Київської облдержадміністрації та готові йти на вибори восени. Село Ташань пройшло усі процедури і очікує висновку ОДА та готове йти на вибори”, - сказав директор Київського ЦРМС.

За його інформацією, Богуслав, Березівка, Циблі, Буча, Гостомель, Ржищів, Березань вже готові та чекають на вибори.

Директор Київського Центру розвитку місцевого самоврядування детальніше торкнувся проблем, з якими доводиться боротися на місцях. За його словами, це відсутність або ж нечітко прописані нормативні документи, які мали б сприяти утворенню об’єднаних територіальних громад на Київщині. Є проблеми, пов’язані з рухом людських та фінансових потоків, що зумовлює зміщення центрів економічного розвитку у бік столиці, а не у бік ОТГ.

“Відсутність нормативно-правової бази, яка визначає функціонування київської конгломерації з урахуванням нашого регіону. Також немає нормативного регулювання критеріїв визначення статусу сільського та міського населених пунктів. Відсутні специфічні фінансові механізми стимулювання об’єднання та розвитку територіальних громад районів, які межують із зоною відчуження”, - додав Любімов.

На його переконання, заважає проводити об’єднання вплив політичних сил, а також партійна система виборів. Часто сільські ради та жителі сіл не бажають об’єднуватися у міську ОТГ, і одним із основних питань є відсутність впливу на депутата і побоювання, що політична система не дозволить розвитку її територій.

Крім того, трапляється певний супротив районної влади, залежність сільських голів від "покровителів", адже, наприклад, у деяких районах, якщо власники агропромислових холдингів не дають на це своєї згоди, то процеси проходять дуже важко, зазначив експерт.

Недостатня координація зусиль щодо впровадження реформи децентралізації з Київською обласною державною адміністрацією та обласної радою також не сприяє пришвидшенню формування ОТГ, додав він.

Читайте також: "Стратегічний діалог" між владою та бізнесом відбувся на Закарпатті

“Київська облдержадміністрація є головним відповідальним за реформу органом на Київщині, тому нам варто шукати спільні дочки дотику, які дозволять успішно працювати разом, а також активізувати партнерство із Київською обласною радою”, - підкреслив Любімов.

ЦРМС є недержавною неприбутковою організацією, яка сприяє зміцненню спроможності органів влади та місцевого самоврядування на центральному, регіональному та місцевому рівнях. 

Фото Володимир Тарасов / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-