Гройсман назвав новий етап реформи децентралізації

Гройсман назвав новий етап реформи децентралізації

Укрінформ
Середньострокове планування – як на рівні центрального бюджету, так і на місцевому рівні - має стати новим пріоритетом і основою нового етапу реформи децентралізації в Україні.

Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман у Вінниці під час розширеної урядової наради "Децентралізація та регіональний розвиток", повідомляє Урядовий портал.

"Сьогодні ми маємо підбити підсумки і накреслити завдання на новий період. І тут питання середньострокового планування має стати пріоритетом – і в бюджетній політиці, і в політиці регіонального розвитку", - сказав Гройсман.

Глава уряду переконаний, що якби Донецьк, Луганськ і Крим мали сьогоднішні можливості децентралізації, то ситуація в країні була б іншою: "Якби сьогодні окуповані Донецьк, Крим та Луганськ мали можливості, вони б розквітали, вони б мали ресурси для того, аби дати нову якість життя громадянам".

Він нагадав, що реформа децентралізації стартувала у квітні 2014 року. Тоді було мало людей, які розуміли цілі реформи, проте зміни розпочалися.

За його словами, доходи бюджетів зросли на понад 100 млрд грн завдяки децентралізації. Окрім того, держава з метою підтримки регіонів направляє на місця за різними програмами понад 30 млрд грн. Але оскільки ключовим завданням є розвиток економіки, то потрібно говорити про те, як примножити ці доходи. "З 100 млрд грн треба зробити 200 млрд грн і направити цей ресурс на створення нових робочих місць, підвищення стандартів життя громадян. І тут важливе значення мають і зарплата, і пенсія, в яку прийшли поліклініку і в яку школу чи садок пішли наші діти. Це наше завдання", - наголосив Прем'єр-міністр.

Як він підкреслив, нові стандарти – це оновлення системи освіти, охорони здоров’я, інфраструктури, подолання інфраструктурного та цифрового розриву в Україні. "Настав час визначення конкретних пріоритетів та підвищення якості життя громадян. Дуже легко вийти і сказати, що та чи та реформа погані. Дуже важко взяти на себе відповідальність і проводити зміни", - заявив глава уряду.

Читайте також: Цьогоріч на регіональний розвиток додатково піде 38 мільярдів - Гройсман

Прем’єр-міністр зазначив, що на часі формування стратегії розвитку держави, і основні напрямки роботи уряд задає. "Ми будемо інвестувати в освіту, медицину, в можливості молоді та дітей. Можна взяти ресурс і витратити його на популістські цілі. Але це не наш шлях. Нам треба продовжувати робити справу, оцінку якій дадуть українські громадяни", - зазначив Гройсман.

Як повідомлялося, у розширеній урядовій нараді у Вінниці беруть участь Президент Петро Порошенко, члени уряду, голови обласних державних адміністрацій, обласних рад, міст, об’єднаних територіальних громад, керівники іноземних дипломатичних представництв, регіональних офісів реформ, представники Асоціації міст України, Української асоціації обласних та районних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, міжнародних організацій, експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-