У Харкові увічнили пам'ять політичного діяча часів УНР Сергія Тимошенко

У Харкові увічнили пам'ять політичного діяча часів УНР Сергія Тимошенко

Укрінформ
Меморіальна дошка на честь видатного українського архітектора Сергія Тимошенка, який 101 рік тому, в часи УНР, першим підняв над харківською мерією синьо-жовтий український прапор, встановлена на фасаді будинку по вулиці Мироносицькій в центрі міста.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На дошці з штучного каменю вміщено зображення будиночка під трикутної дахом - знак-символ будівель, побудованих за проектом Тимошенко в Харкові, Києві, Львові, Луцьку. Поруч розміщено текст: "У цьому будинку жив з 1912 по 1919 роки Сергій Тимошенко, видатний архітектор, один з творців українського модерну в архітектурі, міністр шляхів сполучення УНР, ректор Української господарської академії в Чехії, сенатор Речі Посполитої".

Читайте також: Проект "Малі міста - великі враження" отримав понад 150 заявок

За словами ініціатора створення меморіальної дошки, активіста та волонтера Івана Чалого, біографія Сергія Тимошенко, випускника інженерного інституту в Петербурзі і активного члена Української студентської громади, вмістила в себе і поранення, отримані під час демонстрацій проти самодержавства і підтримку Лютневої революції, і роботу в Харкові як губернського комісара та члена Центральної Ради, і вимушену еміграцію після приходу до Харкова більшовиків: життя в Німеччині, Чехії, Польщі, США, де у 1946 році він знайшов свій останній притулок.

"Харків'янам ж Сергій Тимошенко запам'ятався і тим, що рівно 101 роки тому він пройшов у складі колони демонстрантів на підтримку УНР головною Сумською вулицею до Миколаївської площі (нині площа Конституції) і першим встановив над харківською мерією, очолюваною відомим українським вченим Дмитром Багалієм, український національний прапор", - підкреслив Іван Чалий.

Читайте також: Дніпровському муздрамтеатру присвоїли статус національного

У церемонії відкриття дошки взяли участь начальник управління культури і туризму Харківської ОДА Олег Яцина, який пообіцяв підтримку новим ініціативам увічнення пам'яті відомих земляків-українців, правнучка академіка Багалія Ірина, представники громадськості.

Як розповів кореспондентові Укрінформу автор дошки - відомий харківський скульптор, заслужений діяч мистецтв України Олександр Рідний, пам'ятний знак створений не з чорного граніту, а з штучного білого каменю, щоб "не нашкодити вигляду будинку, побудованого за проектом Тимошенко в світлих тонах".

Примітно, що стіни під'їзду цього, колись двоповерхового будинку, над яким пізніше зроблена стандартна двоповерхова надбудова, до цих пір зберігають розписи робіт відомих українських художників Миколи Самокиша та Сергія Васильківського.

Фото: volart.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-