На сьогодні реформовано тільки 187 друкованих ЗМІ - Наливайко

На сьогодні реформовано тільки 187 друкованих ЗМІ - Наливайко

Укрінформ
Хоч реформування друкованих ЗМІ має бути завершене до 31 грудня 2018 року, переважна їх більшість і досі поза процесом.

На цьому наголосив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко під час засідання колегії комітету у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Станом на 27 березня 2018 року реформовано 187 друкованих ЗМІ та редакцій, з них 10 державних і 177 комунальних. 153 з них - це редакції-учасники першого етапу реформування. Тому роботу треба визнати недостатньою - і Держкомтелерадіо, і колег з Верховної Ради, і абсолютно всієї регіональної влади, оскільки показник 187 на третьому році реформи - безумовно, не позитивний", - сказав Наливайко.  

Він нагадав, що ще на старті реформи через формальні причини відбулася її затримка фактично на рік. Але основною причиною є перешкоджання засновниками комунальних ЗМІ та редакцій процесу реформування, місцева влада не приймає відповідних рішень, що призводить до порушення прав трудових колективів. І цьому є чимало прикладів. 

"Головна проблема, безумовно, - ставлення місцевої влади, в першу чергу районних, міських рад. Дуже здивував один з редакційних колективів Київської області - коли відбулося реформування, місцевій владі треба було розмістити оголошення і вона нічого кращого не придумала, як заплатити і розмістити його в сусідній газеті, щоб тільки не давати кошти своїй газеті. Це є відсутність елементарної політичної культури", - зазначив голова Держкомтелерадіо. 

Водночас Наливайко додав, що  і самі редакції затягують з поданням документів на перереєстрацію, але вони мають активізуватися, оскільки реформу не відтермінують.  

"Є наша ментальність. Ми намагаємося завжди сісти в останній вагон. Є сподівання, що, може, реформу перенесуть, відкладуть. І головна наша теза - що нічого не буде відкладатися. І головні меседжи - що треба якомога прискорюватися. Тому що спеціалісти кажуть, що потрібно 6 місяців на цей процес. Це найнебезпечніше - що коли редактори зрозуміють, що треба активізувати свою роботу, вони можуть просто фізично не встигнути. Нам лишилося буквально 9 місяців", - підкреслив він.  

Стосовно фінансової підтримки - а вона має бути в розмірі 100 тисяч гривень на кожну редакцію, - то, за його словами, затримку з нею Міністерство фінансів аргументує тим,  що навіть не всі  ЗМІ-першоетапники встигли реформуватися. 

Читайте також: Уряд збільшив розмір державних премій для журналістів і митців

Як зазначалося, на сьогодні до Зведеного переліку внесено 727 державних і комунальних друкованих ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-