Межівська ОТГ: найвіддаленіша на Дніпропетровщині, яка мріє бути першою

Межівська ОТГ: найвіддаленіша на Дніпропетровщині, яка мріє бути першою

Децентралізація
Укрінформ
Дніпропетровщина демонструє високу якість та темпи відкриття ЦНАПів – нині їх стало 57.

57-й ЦНАП та його мобільне відділення відкрилися у найбільш віддаленій від обласного центру Межівській об'єднаній територіальній громаді. Сама Межівська ОТГ була утворена чотири місяці тому,  і це перша громада на Дніпропетровщині, яка відкриває Центр адміністративних послуг  у такі  рекордні строки. Вона взагалі робить ставку на першість. Як реалізуються ці амбітні плани та наміри? 

ОТГ на 108 мільйонів

В межах навчальної поїздки, організованої Дніпропетровським та Чернівецьким Центрами розвитку місцевого самоврядування, створеними Програмою «U-LEAD з Європою», до Межівської ОТГ приїхали представники громад, щоб ознайомитися з досвідом розвитку ЦНАПів.

Експерти Дніпропетровського ЦРМС підготували ознайомчу програму, де презентували досвід створення Межівського, Слобожанського, Вербківського, Богданівського та Лихівського ЦНАПів. Також чернівчанам продемонстрували інфраструктурний досвід Межівської ОТГ, передає кореспондент Укрінформу.

«Дніпропетровщина постійно приймає делегації з різних областей, представників ОТГ, котрі вже чули про успіхи децентралізації на Дніпропетровщині та хочуть перейняти цей досвід.  На початку тижня приїздили колеги з Київської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей. Вони вивчали досвід Новоолександрівської, Солонянської, Сурсько-Литовської та Слобожанської об’єднаних територіальних громад. Чотири громади з десяти всеукраїнського рейтингу спроможності –  дніпропетровські. Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування як організатор таких навчальних візитів допомагає обмінюватися контактами не тільки в межах області, а й на всеукраїнському рівні», - зазначила директорка Дніпропетровського ЦРМС  Олена Тертишна.

Радник Дніпропетровського ЦРМС з питань децентралізації Ольга Киреєва, представляючи Межівську громаду,  зазначила, що днями Кабінет Міністрів підтвердив спроможність Межівської ОТГ.

Крім того, це одна з тих громад, яка одразу взяла на свій баланс всю існуючу на території ОТГ інфраструктуру, а це 73 об’єкти комунальної власності, аби бачити і розуміти, що необхідно робити в першу чергу.

Межівська ОТГ  об’єднала 2 селищні і 5 сільських рад, відповідальність за своє нинішнє і майбутнє життя взяли на себе 15,7 тис. громадян. Територія громади – 63 тис. квадратних кілометрів, що охоплюють 30 населених пунктів, відстань до найвіддаленішого – майже 40 кілометрів. Бюджет ОТГ становить 108 мільйонів гривень, з них власних надходжень –  55-56 мільйонів гривень. Відстань від Дніпра до Межової – 162 кілометри. Громада межує з Донецькою областю, тому першою відчула наслідки АТО. Нещодавно тут відкрили пам'ятник учасникам АТО.

ЦНАП з "чудовим чемоданчиком"

Щойно приїхавши,  представники ОТГ з Чернівецької області одразу потрапили на урочисте відкриття ЦНАП Межівської ОТГ.

Радник Дніпропетровського ЦРМС з муніципальних послуг Олена Гладка не приховує задоволення і здивування командною роботою з відкриття ЦНАП у Межівській ОТГ.

“Те, в які це терміни було зроблено, вражає – чотири місяці, як громада об’єдналася, і вже діє Центр з надання адміністративних послуг!  Крім того, це перша ОТГ, яка за власний кошт не лише відремонтувала приміщення, обладнала ЦНАП меблями, технікою, а й придбала інноваційний мобільний кейс, витративши з власного бюджету 51 тис. гривень. Новий сервіс, народжений у Кам’янському в 2017 році, який сколихнув усю Україну своєю інноваційністю та креативністю, буде корисний для людей з обмеженими можливостями. Громада придбала сучасний інструмент для обслуговування мешканців як за адміністративним блоком, так і за блоком соціальних, освітянських та послуг у сфері охорони здоров’я”, - зазначила Олена Гладка. 

Вона також  поінформувала, що Програмою «U-LEAD з Європою»  нещодавно було започатковано другу стадію конкурсу розвитку ЦНАПів, де надають консультаційну допомогу, розповідають, як краще організувати простір, забезпечують навчання персоналу, допомагають облаштовувати Центри, надають програмне забезпечення та іншу підтримку. 

“Зараз наші громади, а їх нині 56, подають заявки на участь у конкурсі.  Є дуже цікаві моделі, де будуть поєднані ЦНАПи громад та окремо створені ЦНАПи, й будуть «з нуля» побудовані або реконструйовані об’єкти. Тому перспективи на цей рік досить серйозні, навіть амбіційні... ”, - поділилася  Олена Гладка.

Саме «чудовий чемоданчик» найбільше заінтригував і зацікавив гостей з Чернівецької області, вони жваво розпитували про переваги мобільного кейсу та брали контакти, щоб у подальшому такий сервіс запровадити у своїх ОТГ.

Як відзначила начальник управління з питань розвитку адміністративних послуг Департаменту економічного розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації Альона Лічманенко, цей кейс вже активно тиражується регіоном й далеко за межами Дніпропетровщини. Першими були ЦНАП Кам’янського, потім кейс був придбаний виконкомом Криворізької міської ради, наразі вже майже чотири місяці кейс активно працює на теренах Олександропільської сільської ради, а в кінці грудня був придбаний Томаківською райдержадміністрацією.

Інфраструктура для соціально активних людей

Далі чернівчанам продемонстрували інфраструктурний досвід Межівської ОТГ.

Керівник селищного комунального закладу «Межівський територіальний центр соціального обслуговування й надання соціальних послуг» Світлана Бут ознайомила з роботою закладу. Соціальні послуги тут надають 29 соціальних працівників.

“Відділення денного перебування, або Центр соціальної активності, відкрито в січні 2017 в рамках конкурсу «Підтримка територіальних громад у зв’язку зі збільшенням внутрішньо переміщених осіб», який був організований федеральною німецькою компанією GIZ. Було створено кімнати клубу за інтересами, де люди співають пісень, вишивають, виготовляють власноруч вироби з бісеру, соломи, слухають лекції в університеті третього віку, читають пресу, займаються спортом на сучасних тренажерах, відвідують сучасну кімнату психологічного розвантаження. За кошти терцентру обладнано кімнату соціальної перукарні”, -  розповіла Світлана Бут.

Цікаво, підкреслила  керівник закладу, що до перемоги в конкурсі соціальний центр займав площу 40 кв. метрів, а нині  він має приміщення площею 274 кв. метри. На ремонт місцева влада виділила 565 тис.гривень, власних коштів терцентр витратив 100 тис. гривень, GIZ надала обладнання на суму 520 тисяч гривень, ще 100 тисяч – на навчання й тренінги. Але співпраця буде продовжуватись ще протягом двох років. Вже цього року планують завершити роботи з ремонту Центру соціальної активності – оновиться фасад та замінять покрівлю.

На території громади функціонують десять дошкільних навчальних закладів. Гості з Чернівецької області побували в одному з них – «Барвінку». Директор закладу, депутат селищної ради Валентина Колот розповіла, що у 2015 році почали реалізовувати проект реконструкції садочка, були залучені кошти державного бюджету та селищної ради. 

“Загальна вартість проекту склала 1 млн 700 тис. грн. Зроблена повна термомодернізація будівлі з заміною опалення та вікон, покрівлі, встановлено потужну вентиляцію. За останній період за рахунок селищної ради та депутатських коштів придбано нове технологічне обладнання для харчоблоку, здійснено часткову заміну паркану, придбано м’який інвентар, білизну”, - розповіла  Валентина Колот.

Готуючись до зустрічі-семінару, господарі не могли визначитись, яку з двох шкіл, що ремонтуються, показати. Зупинилися на тій, де цього року відкрили прибудову для початкових класів.

“Деякі недопрацювання у будівлі є, але проектанти і підрядники обіцяють врахувати всі зауваження до 1 вересня. Загалом ми дуже задоволені, навіть, коли були взимку перебої з газом і ми перевели опалення на один котел, то стара школа досить охолола, а в цій прибудові було 20 градусів тепла стабільно, тому ми з нетерпінням чекаємо, коли такі ж чудові зміни відбудуться і з другою половиною нашої школи. Ремонтні роботи мають продовжитися вже навесні”, - хвалиться директор комунального закладу освіти «Межівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2» Межівськоїселищної ради» Валентина Іванисенко.

Загалом освітня сфера ОТГ охоплює 22 заклади освіти, у тому числі 12 загальноосвітніх і 10 дошкільних закладів. Сфера охорони здоров’я – 8 ФАПів, 4 амбулаторії, 1 лікарня. За нинішніх часів майже неймовірно, але громада має  11 бібліотек та 10 будинків культури.

У вересні межівчани отримали подарунок – реконструйований стадіон. Проводять тут уроки й школярі.

На найбільш рухомих перехрестях за кошти селища встановлено чотири сонячні панелі, які забезпечують нічне освітлення пішохідного переходу і сигнального попереджувального світлофору.

Де шукати інвестиції

Серед проблем, які слід вирішувати молодій громаді у першу чергу,  Межівський селищний голова Володимир Зражевський назвав залучення інвестицій. Їх стрімкий потік стримується віддаленістю ОТГ від обласного центру, в деякій мірі - наближеністю до зони проведення АТО. Тому покращувати інвестиційний клімат у громаді будуть і за рахунок нового ЦНАПу, який дасть можливість бізнесу для прозорого початку своєї роботи. Ось чому вже на першій сесії новоствореної громади було прийнято рішення про відкриття ЦНАП як першочергового об’єкта.

“Другий механізм залучення інвестицій – це передача землі поза межами населених пунктів. Незабаром в управління Межівської об’єднаної територіальної громади буде передано  більше 12,5 тис. га сільськогосподарських угідь. У громаді вже зараз думають над тим, як нею розпорядитися. Є думка щодо сприяння розвитку садівництва і зокрема горіхівництва”, - каже селищний голова.

Третій  механізм – це передача повноважень у сфері містобудування та архітектури, що вже впровадили у Слобожанській та Апостолівській ОТГ. Це, на сьогодні, основні напрямки, які потрібно реалізовувати, - наголосив Володимир  Зражевський.

Страждають межівчани й від нестачі якісної питної води. Централізоване водопостачання налагоджено від власних свердловин, які розташовуються за 17 кілометрів від селища. Вода з колодязів гірка й не смачна, містить багато заліза. У селищній раді прийнято рішення розробляти проект, який дозволить поміняти існуючу систему водопостачання.

“Другий проект, який - маємо надію  - буде реалізовуватись, це будівництво водонапірної башти Рожновського, яка дозволить врівноважити подачу води. Найпростіше, що ми змогли зробити, це за рахунок програми здешевлення вартості питної води за кошти місцевого бюджету налагодили для населення питне водопостачання. Ми поставили дві станції доочистки питної води, де отримуємо воду сертифікованої якості. Мешканцям, підприємствам, лікарням, школам ми її пропонуємо по 40 копійок за літр”, - пояснив Зражевський.

Мешканцям не головної садиби ОТГ доволі складно дістатись центру - автобусне сполучення працює неефективно, тому вже зараз розробляють проект «соціальний автобус». Це будуть нерегулярні перевезення, але людей підвозитимуть до закладів охорони здоров’я, адміністративного центру, соціальних та інших закладів безкоштовно. Вже є ресурс, прийнято й відповідну програму, на реалізацію якої закладено 50 тисяч гривень.

Торік у Межовій почали реалізовувати проекти з ремонту доріг комунальної власності за кошти селищної ради, цього року роботи планують продовжити. На цю статтю витрат вже виділено близько 3 мільйонів гривень. Розраховують і на підтримку обласної ради та облдержадміністрації.

На сьогодні ж основним інвестором громади є сільськогосподарські виробники. Ніяких інших промислових або інфраструктурних об’єктів, які могли б давати кошти в бюджет, на території громади немає. Тому Межівська ОТГ звернулася до двох великих компаній – «Нібулон» і  «ДТЕК-Дніпрообленерго» з проханням щодо реалізації на території громади своїй інфраструктурних об’єктів – сонячних електростанцій та елеваторів.

На енергоефективність громади працює й підприємство з виготовлення паливних пелетів. Спеціально для того, аби чистити вітрозахисні полоси (посадки),  закупили фрезу для видалення порослі обіч доріг, вона ж розбиває деревину на щепу, яка служить сировиною для пелет. З 12 котелень, які обслуговують заклади освіти, лише 5 працює від газу.

При цьому Межівський селищний голова впевнений, що розпалити інтерес, роздмухати вогнище ентузіазму в людях можна лише власним прикладом.

Особисто Володимир Зражевський два тижні тому закінчив курси в Києво-Могилянській школі бізнесу, де готують командних лідерів.

“Я розумів, а сьогодні з більшою тональністю розумію,  якщо в громаді немає лідера – то розвиток громади буде буксувати. Необхідно все доводити власним прикладом. От я обрахував дохід від інвестицій в зелену енергетику. Маленька сонячна електростанція всього у 2 мегавати дасть дохід в бюджет громади 14 мільйонів гривень в рік. Це колосальні кошти! А для нас – це був би прорив. Але інвестору потрібні не розрахунки, а щось більш реальне. Тому я йду в банк і беру кредит на 830 тисяч і ставлю сонячні батареї у себе вдома. Мені доводиться це робити. Я буду щороку платити немалу суму 25 тисяч по кредиту, але я це зроблю, потім привезу партнерів, своїх друзів і покажу, який ефект і який результат. Так, в цьому випадку необхідно просто брати на себе якусь відповідальність. Часом це дуже складно, але необхідно”, - підсумовує голова.

Зустріччю з чернівецькими гостями селищний голова задоволений. З часу проведення децентралізаційної реформи для межівчан такий формат навчального візиту був уперше.

“Я дивлюся, що й людям цікаво. Звичайно, якби навчальна поїздка була в травні або червні – були б кращі краєвиди Межової. У нас, наприклад, теж є долина червонокнижних диких тюльпанів. До речі, туристичний кластер – це ще один напрямок, який дозволить значно піднятись громаді. І ми над цим працюватимемо.

Врешті, я – межівчанин. І мені дуже хочеться, щоб про Межову говорили не як про найвіддаленішу територію, а як про першу. У нас люди так і кажуть, що межівчани перші в Дніпропетровській області сонце зустрічають. І я всім кажу, що ми – перші, ми – кращі!”

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Людмила Блик, Дніпро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-