Прокуратура вимагає посилити покарання для

Прокуратура вимагає посилити покарання для "Топаза"

Укрінформ
Прокуратура Харківської області звернулася до обласного апеляційного суду з оскарженням вироку Київського райсуду Харкова для активного учасника масових заворушень в Харкові навесні 2014 року Гната Кромського, більш відомого за позивним "Топаз", з вимогою більш суворого покарання.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіли в прес-службі прокуратури Харківської області з посиланням на процесуального керівника в кримінальному провадженні Олега Максюка.

"За інформацією Олега Максюка, у січні поточного року Київський райсуд Харкова частково підтримав позицію прокуратури області та визнав винним 31-річного харків'янина в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в масових заворушеннях і незаконному заволодінні транспортним засобом (ч. 1 ст. 110 , ч. 1 ст. 294, ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 289 КК України) та призначив йому покарання у вигляді 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна", - зазначили у прес-службі.

Однак, додали в прес-службі, під час дебатів прокурор просив призначити більш суворе покарання: 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

"Прокуратура довела, що підсудний був організатором захоплення будівлі Харківської ОДА 1 березня 2014 року, учасником побиття євромайданівців, яких змусили пройти через так званий коридор ганьби, а також організатором масових заворушень 14 березня 2014 року на вулиці Римарській, під час яких загинули люди. У зв'язку з м'якістю призначеного покарання прокуратура і звернулася до апеляційної інстанції", - пояснили в прес-службі.

Водночас, за словами адвоката Олександра Шадріна, сторона захисту подала апеляційні скарги у зв'язку з істотними порушеннями вимог Кримінально-процесуального кодексу і неправильним застосуванням закону про кримінальну відповідальність: "В ході апеляційного оскарження суд може застосувати стосовно Кромського закон про амністію" .

Як повідомляв раніше Укрінформ, 30 січня Київський райсуд Харкова визнав Гната Кромського винним у скоєнні інкримінованих йому злочинів і засудив його до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна. Кромський також повинен по суду заплатити КП "Держпром" 700 тис. грн в якості компенсації за пожежу, що відбувся навесні 2014 року в приміщенні Харківської ОДА, що знаходиться на балансі "Держпрому".

За словами адвоката Шадріна, "Кромському не зарахували по "закону Савченко" час в ізоляторі СБУ: день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі: "Топаза" могли звільнити в залі суду, але зараз він в СІЗО. Можливо, його готують на обмін, але він уже заявив, що не згоден.

28 березня 2014 року Кромського-"Топаза" було затримано в рамках кримінальної справи за фактом штурму Харківської ОДА.

29 березня 2014 року суд в Харкові посадив "Топаза" під домашній арешт, але він втік, зрізавши браслет. У квітні співробітники СБУ затримали його в Донецьку. У вересні суд обрав йому особисте зобов'язання як запобіжний захід. У листопаді "Топаз" не з'явився за викликом до суду. У грудні його було затримано при спробі втечі в РФ і взято під варту.

Читайте також: "Топаз" не хоче на обмін, бо "любить Україну" - адвокат

Кромський в лютому 2014 року був охоронцем Антимайдану в Маріїнському парку в Києві з позивним "Топаз". В мережі розміщено його звернення до Путіна з проханням ввести війська в Україну "для захисту громадян".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-