"Топаз" не хоче на обмін, бо "любить Україну" - адвокат

Укрінформ
Засуджений на 8 років з конфіскацією майна антимайданівець Гнат Кромський ("Топаз"), повинен по суду заплатити КП "Держпром" 700 тис. грн компенсації за пожежу 2014 року у Харківській ОДА.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіли в Київському райсуді Харкова, де напередодні було оголошено вирок Кромському - "Топазу".

"З засудженого Кромського стягнуто на користь обласного комунального виробничо-цивільного експлуатаційного підприємства "Держпром" матеріальну шкоду в сумі 718 849 грн плюс 18 504 грн - судові витрати", - відзначили в суді.

За словами адвоката Олександра Шадріна, після обговорення з клієнтом позов буде оскаржений.

"Досі невідомо, з якої причини і з чиєї ініціативи виникла пожежа в будівлі ХОДА, бо це сталося під час масових заворушень. У Харкові відбувся не один суд над антимайданівцями, і за рішенням суду вже не один засуджений повинен був заплатити 700 тис . грн за позовом КП "Держпром", що викликає сумніви в обгрунтованості цього рішення", - пояснив адвокат.

За його словами, також вирішується питання про оскарження вироку "Топазу", який має право подати клопотання про умовно-дострокове звільнення або прохання про амністію: "Йому не зарахували за "законом Савченко" час в ізоляторі СБУ: день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі".

"Топаза" могли звільнити в залі суду, але зараз він в СІЗО. Можливо, його готують на обмін, але він вже заявив, що не згоден: він громадянин України і любить цю країну", - додав адвокат.

Читайте також: Засуджений до восьми років "Топаз" може просити амністію

Як повідомляв раніше Укрінформ, 30 січня Київський райсуд Харкова засудив антимайданівця "Топаза" до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна. Суд визнав Кромського винним в скоєнні злочинів за кількома статтями Кримінального кодексу України - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110), участь в масових заворушеннях (ч.1 ст. 28 ч. 1, 2 ст. 294) і незаконне заволодіння транспортним засобом (ч.2 ст. 28 ч. 2 ст. 289).

З урахуванням норм "закону Савченко" Кромському залишиться відбувати покарання близько 2 років.

26 січня на дебатах в Київському суді прокуратура вимагала для 31-річного "Топаза" 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За словами адвоката Лідії Мелконян, "у Кромського є право клопотати про закриття справи, якщо протягом більш як трьох років не надано доказів провини".

28 березня 2014 року Гната Кромського- "Топаза"  було затримано в рамках кримінальної справи за фактом штурму Харківської ОДА.

29 березня 2014 року суд в Харкові посадив "Топаза" під домашній арешт, але він втік, зрізавши браслет. У квітні співробітники СБУ затримали його на кордоні з Росією. У вересні суд обрав йому особисте зобов'язання як запобіжний захід. У листопаді "Топаз" не з'явився за викликом до суду. У грудні його було затримано при спробі втечі в РФ і взято під варту

Кромський в лютому 2014 року був охоронцем з позивним "Топаз" Антимайдану в Маріїнському парку в Києві . В мережі розміщено його звернення до Путіна з проханням ввести війська в Україну "для захисту громадян".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-