Коблівській громаді за рік вдалося закласти надійний фундамент для власного розвитку

Коблівській громаді за рік вдалося закласти надійний фундамент для власного розвитку

Децентралізація
Укрінформ
Коблівській об’єднаній тергромаді на Миколаївщині всього за рік вдалося не лише вирішити низку нагальних соціально-побутових проблем, а й закласти надійний фундамент для перспектив розвитку населених пунктів. Причому, переважно за власні кошти.

Саме про це йшлося 13 лютого під час прес-туру "Здобутки та перспективи розвитку Коблівської об’єднаної територіальної громади. Досвід функціонування Агенції місцевого розвитку в ОТГ". Його організував Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі ми не можемо похвалитися якимись масштабними проектами, але зроблено головне – закладено основи розвитку нашої громади, і незабаром це дасть свої плоди. За рік існування нам вдалося вирішити низку нагальних соціально-побутових проблем населених пунктів, які входять в ОТГ. Причому, на все це пішли переважно наші власні кошти. Скажімо, бюджет ОТГ в 2017 році складав трохи більше 51 млн грн. З них лише 4,5 млн грн – державна субвенція на розвиток інфраструктури. Всі інші – власні. У 2018 році доходи громади будуть збільшені до 65 млн грн. І це лише власні кошти, без державної субвенції, на яку ми також розраховуємо", - розповідає секретар Коблівської сільської ради Світлана Талоха.

За її словами, головними надбаннями громади за цей короткий час стали такі проекти як реконструкція вуличного освітлення в селі Українка та водогону в Бесарабці, ремонт доріг в двох населених пунктах, дитячих садків, шкіл тощо. А ще зроблено вагомий крок у напрямку інвентаризації земель, що дасть можливість ОТГ отримати на свій баланс території за межами населених пунктів. Хоча наразі це питання до кінця законодавчо не врегульовано.

"А ще ми придбали два санітарні автомобілі, автопідйомник та вирішили низку інших побутових проблем у наших селах, які допоможуть людям жити комфортніше", - наголошує Талоха.

За її словами, вивіз сміття, вуличне освітлення та забезпечення водою наразі є пріоритетними питаннями керівництва ОТГ. Вони вирішуватимуться почергово у кожному селі, яких у цій громаді 10. Сьогодні вже практично повністю закрито питання з вуличним освітленням, але гостро стоїть проблема із водозабезпеченням. Для населених пунктів, розміщених у зоні відпочинку Чорноморського узбережжя, ця проблема особливо кричуща. "Взяти хоча б Рибаківку. Там вода не придатна до вживання. Якщо ми хочемо розвивати туризм і збільшувати кількість відпочивальників, то треба терміново вирішити питання з будівництвом там водогону. На це треба 7 млн грн. Ми готові виділити половину. Зараз шукаємо інвесторів, які допоможуть з рештою коштів", - ділиться наболілим секретар сільради.

Читайте також: На Тернопільщині усі громади уклали меморандуми з Держгеокадастром

Варто зауважити, що у курортній Рибаківці зараз немає не тільки нормального водопостачання, тут бракує і лікаря. І це при тому, що два роки тому у селищі з нуля збудували чудову сучасну амбулаторію. "У нас тут працює чотири медсестри, стоматолог, є лабораторія і навіть аптека. А ось свого сімейного лікаря немає, хоча чекаємо на нього з нетерпінням і навіть вже приготували новеньку квартиру з усіма зручностями на другому поверсі амбулаторії", - розповідає староста Рибаківського старостинського округу Олександр Антоненко.

Родзинкою Коблівської ОТГ є Агенція місцевого розвитку, створена кілька місяців тому. У тутешніх фахівців є маса ідей щодо розвитку своїх територій. Вони, зокрема, працюють над тим, щоб під свої проекти отримати кошти від міжнародних організацій. Також планують розвивати туристичний напрямок, хоча наразі зона відпочинку на узбережжі Чорного моря і не належить до зони впливу ОТГ. Попри це, тут збираються розширювати зелений туризм, створювати нові туристичні маршрути і багато чого іншого. Але основна увага прикута до того, щоб разом з обласною та районною владою вирішити питання надання коблівській зоні відпочинку статусу курорту. Цьому сприяє і те, що поряд знаходиться Тилігульський лиман з великим запасом унікальної лікувальної грязі.

Під час прес-туру журналісти мали змогу відвідати дитячі садочки, бібліотеки, медичну амбулаторію та інші об’єкти Коблівської ОТГ. Загалом на балансі цієї громади аж 14 бюджетних установ. І усім тут дають раду. Наприклад, комфортним умовам дитсадка у Коблево може позаздрити навіть багато міських дошкільних установ. А п’ять комп’ютеризованих сільських бібліотек з оновленими меблями та книжковим фондом також заслуговують неабиякої поваги.

Але тут розуміють, що не потрібно зациклюватися лише на питаннях соціального характеру, необхідно звертати увагу і на економічний розвиток. Тому створюють умови для успішного функціонування на своїй території малого бізнесу. Одним з його представників є підприємство у Рибаківці, яке випускає екологічно чисті паливні брикети з відходів виробництва місцевого фермерського господарства. Учасники прес-туру мали змогу познайомитися з роботою цього цеху, який найближчим часом планує збільшити обсяги виробництва своєї продукції. Адже екологічне паливо якнайкраще вписується в ідею місцевої громади добитися статусу курорту для своєї зони відпочинку.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-