Харківський теракт: процес можна завершити за 10 засідань – прокурор

Харківський теракт: процес можна завершити за 10 засідань – прокурор

Укрінформ
Процес щодо теракту біля Палацу спорту в лютому 2015 року, в результаті якого загинули чотири людини і ще 11 постраждали, затягується, хоча для його закінчення достатньо 10 повноцінних засідань.

Так сказав на прес-конференції прокурор Харківської області Юрій Данильченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У кожному конкретному випадку ми намагаємося не допустити тяганини у справі. Щоб закінчити розгляд цього провадження, перейти до дебатів і виголошення вироку, достатньо 10 повноцінних засідань. Як швидко вони відбудуться, на жаль, залежить не лише від прокуратури, але ми сподіваємося, що вирок буде ухвалено в лютому", - зазначив Данильченко.

За його словами, захист використовує свої процесуальні права в повному обсязі.

"Кожне засідання розпочинається з відводу суддям, прокурору і навіть секретарю засідання. Усі відводи однотипні і необгрунтовані, більшість з них суд залишає без розгляду. Крім того, захист вимагав вивчення усіх матеріалів провадження, навіть тих, які не використовуються як доказ провини. З цим методом тяганини ми, звичайно ж, боролися. Зокрема, задоволено наше клопотання про обмеження об'єму документів, які вимагають дослідження", - додав Данильченко.

За його словами, ще однією спробою відтягнути виголошення вироку були нескінченні перенесення засідань у зв'язку з поганим самопочуттям одного з обвинувачених: "Ми клопотали про проведення судово-медичної експертизи відносно стану здоров'я обвинуваченого. За її результатами йому було призначено і вже проведено необхідне лікування, щоб він зміг брати участь в розгляді справи".

"У 2017 році судова колегія практично підійшла до вироку, але у зв'язку з виходом в декрет однієї з суддів, слухання почалося спочатку. Правда, судді відгукнулися на наше прохання про інтенсивний графік розглядів: зараз засідання призначаються по кілька разів в тиждень", - пояснив Данильченко.

За його словами, у двох обвинувачених закінчилися договори з їх адвокатами: "Нові захисники зараз знайомляться з матеріалами, і 14 лютого розгляд справи продовжиться".

Як повідомляв раніше Укрінформ, 9 лютого райсуд Фрунзе Харкова переніс засідання щодо теракту біля Палацу спорту на 14 лютого: член суддівської колегії зайнятий в іншій справі. На засіданні будуть розглянуті матеріали 8-го тому, а також зроблено впізнання обвинувачених і оголошені результати слідчого експерименту. Обвинувачений Віктор Тетюцький має намір клопотати про допит чотирьох свідків, чиї свідчення, за його словами, будуть на його користь.

2 лютого райсуд Фрунзе Харкова у справі про теракт біля Палацу спорту оголосив про ущільнений графік розгляду матеріалів: на лютий призначено 11 засідань.

Читайте також: Теракт біля Палацу спорту: харківський суд розглянув лише половину справи

28 грудня 2017 року райсуд Фрунзе Харкова продовжив арешт трьох обвинувачених у вибуху біля Палацу спорту в лютому 2015 року до 23 лютого 2018 року.

22 лютого 2015 року в Харкові при вибуху під час траурної ходи активістів біля Палацу спорту, присвяченої пам'яті героїв Небесної сотні, на місці загинули дві людини, ще двоє померли в лікарні, поранено 11 осіб. Через три дні за підозрою в теракті затримано трьох харків'ян: Дворнікова, Тетюцького, Башликова. За даними силовиків, їх завербували російські спецслужби, вони проходили підготовку у Білгороді, і за теракт повинні були отримати 10 тис. доларів. Їм загрожує довічний термін. Усі троє обвинувачених відмовилися визнати провину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-