У Житомирській області з’явиться Андрушівська міська ОТГ

У Житомирській області з’явиться Андрушівська міська ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
На мапі Житомирської області з’явиться Андрушівська міська об'єднана територіальна громада. 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, такого рішення вдалося досягти представникам місцевої влади Андрушівського району в середу, 7 лютого, під час зустрічі з експертами Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

На території майбутньої ОТГ працюватимуть швейна фабрика, хлібозавод, маслосирзавод, приватне підприємство з каменепереробки, ПП «Імпак», ТОВ «УКР-АГРО РТ». 

Директор Житомирського ЦРМС Василь Невмержицький разом із радником з питань децентралізації Сергієм Романовичем розповіли головам міської та сільських рад про переваги ОТГ з центром у місті Андрушівка, оцінили спроможність майбутньої громади та обговорили подальший алгоритм її створення.

«Попри те, що спочатку серед представників місцевого самоврядування не було згоди щодо об’єднання в ОТГ, після кількагодинної розмови їхня точка зору змінилася. Нам важливо почути думку представників органів місцевого самоврядування. Тому констатуємо  готовність сільських рад розпочати процес об’єднання. Найближчим часом у тих населених пунктах будуть проведені громадські слухання, а потім сесії місцевих рад мають закріпити таку ініціативу відповідними погодженнями на входження до складу ОТГ. Крім того, експерти нашого Центру готові проводити інформаційно-консультативні зустрічі у населених пунктах, аби донести до людей переваги створення ОТГ із центром в Андрушівці. Ми керуємося Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а тому децентралізація у Житомирській області проходить без жодних примусових методів», - розповів Невмержицький.

В Андрушівському районі вже створена у 2015 році Червоненська ОТГ. За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» там відкрився ЦНАП. Зараз громада активно займається формуванням стратегії розвитку.

Сільські голови району одностайні в тому, що нову ОТГ треба формувати навколо навколо міста Андрушівка, де зосереджена основна інфраструктура. За словами депутата районної ради Володимира Хоменка, таке рішення цілком логічне і випливає з попередніх розрахунків.

«Ми порахували, що створення ОТГ із центром у селі Стара Котельня, яка приєднає до себе села Нова Котельня, Волосів, Старосілля, недоцільне. Дохід громади - це 8 млн грн, а видатки лише на медицину, освіту, утримання апарату оцінені на рівні 9 млн. Таким чином, така громада не буде самодостатньою», - акцентує Хоменко.

За словами голови Андрушівської райдержадміністрації Катерини Курсон, в міську ОТГ об’єднаються села, які територіально межують з містом.

«Процес створення Андрушівської міської ОТГ стартував, хоча це було непросто. Децентралізація – процес невідворотний, а тому ми радіємо, що 6 сільських рад об’єднуються за власною ініціативою, об’єктивно оцінюючи свої перспективи», - резюмує Курсон.

Читайте також: Зубко: Власні доходи місцевих бюджетів за січень зросли до 15,4 мільярдів

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-