На Харківщині відкрили перший в області центр для особливих дітей

На Харківщині відкрили перший в області центр для особливих дітей

Укрінформ
Перший в області інклюзивно-ресурсний центр для особливих дітей відкрили у Балаклеї Харківської області.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

"У вересні голова Харківської ОДА Юлія Світлична і Марина Порошенко підписали меморандум про співпрацю між ХОДА і Всеукраїнською благодійною організацією "Благодійний фонд Порошенка", який курирує розвиток інклюзивної освіти в Україні. Тоді ж ми почали роботу зі створення інклюзивного освітнього середовища в регіоні. Восени в одній зі шкіл Харкова було відкрито ресурсну кімнату для дітей з особливими освітніми потребами. Сьогодні відкрили перший в області інклюзивно-ресурсний центр", - зазначив Бабічев.

За його словами, нова установа з мультимедійним обладнанням і спеціальними дитячими меблями розмістилася на першому поверсі Балаклейської загальноосвітньої школи №1 ім. Тризни.

"Заняття для дітей віком від 3 до 18 років в ігровій формі за новітніми методиками проводять учитель-логопед, дефектолог, психолог, учитель з лікувальної фізкультури", - додав Бабічев.

За словами начальника відділу освіти Балаклейської РДА Світлани Швид, центр розділений на декілька зон.

"У світлій сенсорній зоні для дітей встановлено шведські стінки, м'ячі-крісла, батут, ігровий куточок "сухий дощ", масажні півсфери, м'який модульний конструктор. Усе це сприяє зняттю м'язового напруження і поліпшенню кровообігу, розвиває в дітей уяву і моторику. Темна сенсорна зона зі спеціальним освітленням призначена для психоемоційного відновлення, активізує і мотивує пізнавальну активність. Цьому сприяють світлова бульбашкова колона, домашній планетарій, гойдалки "гніздо-крапля", сухий басейн з підсвічуванням, обладнання для пісочної анімації", - пояснює Світлана.

За словами голови Балаклейської РДА Степана Масельського, на створення центру направлено 600 тис. грн з районного бюджету.

"У районі зареєстровано близько 50 дітей з особливими освітніми потребами. В цьому центрі вони безкоштовно отримуватимуть необхідну допомогу, лікування, знання і виростуть здоровими та затребуваними в суспільстві", - підкреслив Масельський.

Читайте також: Вчителів початкових класів навчать нейропсихології онлайн

Як сказали в прес-службі Харківської ОДА, інклюзивно-ресурсні центри до кінця року мають з'явитися в кожному районі і місті регіону. У планах - створення 15 ресурсних кімнат і 25 медіатек.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-