На Вінниччині відкрився перший ЦНАП в об’єднаній громаді

На Вінниччині відкрився перший ЦНАП в об’єднаній громаді

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині у середу в Северинівській ОТГ відкрився перший ЦНАП в об’єднаній громаді, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Місцевим жителям тут надаватимуть 104 види адміністративних послуг. Зокрема, мешканці громади зможуть отримати нотаріальні, соціальні, пенсійні та земельні послуги, а також послуги з реєстрації жителів, бізнесу, нерухомості тощо.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в урочистому відкритті ЦНАП взяли участь представники Програми "U-LEAD з Європою", Мінрегіонбуду України, Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, а також очільники області, Жмеринського району та органів місцевого самоврядування.

Зліва направо: начальник відділу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лілія Попова, перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, сільський голова Олександр Христюк, голова жмеринської РДА Олег Легеза, міський голова Жмеринки Анатолій Кушнір.

“Реалізація даного проекту стала прикладом ефективного партнерства між ОТГ та міжнародною донорською програмою. Я впевнена, що поява ЦНАП підвищить рівень життя в громаді та буде сприяти її сталому розвитку», - сказала керівник початкової фази з покращення якості місцевих послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» Сусанна Делланс. 

Вона зазначила, що до створення центру долучилися українські і шведські експерти U-LEAD. Вони надавали допомогу в інституційному створенні ЦНАП, а також провели спеціально розроблені в рамках програми навчальні тренінги для підвищення кваліфікації спеціалістів центру. Окрім того, в межах Програми «U-LEAD з Європою» профінансовано реконструкцію інтер’єру приміщення непрацюючого сільського будинку культури, де наразі працює центр надання адмін послуг, облаштування його меблями та сучасною оргтехнікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням.

За словами менеджера пілотних проектів Програми «U-LEAD з Європою» Ольги Калініченко, наближення якісних адмінпослуг – це шлях до реальної децентралізації влади, підтвердження того, що вона служить кожному громадянину, а відкриття ЦНАП - це механізм втілення реформи. 

На Вінниччині за підтримки U-LEAD створюється два центри надання адмінпослуг в ОТГ, і перший з них відкрився саме у Северинівці. Завдяки цьому доступ до якісних адміністративних послуг отримали майже 5 тисяч мешканців об’єднаної громади, до складу якої входять сім населених пунктів.

«Ми взяли участь у конкурсі, оголошеному Програмою U-LEAD і виграли в ньому. Як бачите, ця співпраця стала надзвичайно корисною для нашої громади. Ми набули безцінного досвіду роботи з міжнародними партнерами, який вилився у відкриття сучасного комфортного центру надання адміністративних послуг. Тепер нашим северинівським людям не доведеться їздити до віддаленого райцентру – Жмеринки, все можна вирішити на місці. Вони, безумовно, вже зовсім скоро це оцінять», - каже голова Северинівської ОТГ Олександр Христюк.

Центр надання адмінпослуг стане серцем громади, куди може прийти її мешканець і отримати широкий перелік послуг, причому оперативно, прозоро і дуже якісно, вважає перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

Спеціаліст Северинівського ЦНАПу Антоніна Романишена.

Керівник Северинівського ЦНАПу Владислав Підгаєць.
Керівник Северинівського ЦНАПу Владислав Підгаєць.

Перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко і голова жмеринської РДА Олег Легеза (праворуч).

«Це один з пріоритетів Президента - боротьба з корупцію, адже такі центри в усьому світі покликані відділити надавача послуг, тобто, держслужбовця, від того, хто нею хоче скористатися. Йдеться про цілий комплекс послуг, які супроводжують людину від народження до останнього дня її життя, - не тільки, скажімо, земельних, чи з будівництва, а й тих, які надаватимуться суб’єктам підприємницької діяльності. Тому центр допоможе об’єднати жителів і підприємців, які працюють на цій території, і підвищить конкурентоздатність громади», - повідомив Гижко.

За його словами, ЦНАП – це ще й джерело прибутку для громади, адже кошти від надання адмінпослуг залишаються на місцях. За минулий рік ЦНАПи для територіальних громад області заробили 43 млн грн, у тому числі, для об’єднаних громад – понад мільйон гривень.

Сільський голова Олександр Христюк, менеджер пілотних проектів Програми «U-LEAD з Європою» Ольга Калініченко, керівник початкової фази з покращення якості місцевих послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» Сусанна Делланс.

Сільський голова Олександр Христюк, менеджер пілотних проектів Програми «U-LEAD з Європою» Ольга Калініченко, керівник початкової фази з покращення якості місцевих послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» Сусанна Делланс.

Керівник початкової фази з покращення якості місцевих послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» Сусанна Делланс.

Наразі на Вінниччині ЦНАПи створено у трьох ОТГ. Отож, Северинівський – четвертий у загальному переліку і перший, який створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». В рамках початкової фази з покращення якості надання адміністративних послуг Програми U-LEAD заплановане відкриття 26 ЦНАПів у ОТГ України. Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх ЦНАПів, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази. Це приблизно 600 центрів надання адмін послуг до кінця 2020 року.

Читайте також: Уряд знайшов механізм передачі державних земель у власність ОТГ - прем'єр

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.  

Фото Олександра Лапіна / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-