Понад 30 шахт на окупованому Донбасі не підлягають відновленню

Понад 30 шахт на окупованому Донбасі не підлягають відновленню

Укрінформ
Військові дії поглибили на Донбасі складну екологічну кризу, нині на непідконтрольних на цей час територіях України 36 вугільних шахт повністю затоплені та не підлягають відновленню.

Про це сказав в ефірі одного з телеканалів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, зіславшись на результати спільного дослідження, проведеного Мінприроди з ОБСЄ за підтримки урядів Канади та Австрії, повідомляє прес-служба міністерства. 

«Підтоплення підходить до критичної межі, що може закінчитися екологічною трагедією. Йдеться про забруднення підземних вод, річок та грунтів. Втрачені шахти не можуть бути відновлені, вони несуть серйозні загрози для довкілля та здоров’я людей, які там проживають», - сказав Семерак.

При цьому він підкреслив, що українська сторона четвертий рік не має доступу на захоплені бойовиками території, що не дозволяє повністю оцінити збитки, завдані навколишньому природному середовищу.

Міністр зазначив, що Україні по завершенню військового конфлікту не оминути процесу закриття шахт.

Читайте також: На Луганщині у шахті сталася пожежа, 55 гірників підняли на поверхню

«Але цей процес потребує інженерного, еколого-техногенного і наукового контролю. У цій ситуації я бачу вихід у міжнародній співпраці. Україна не зможе самотужки одночасно законсервувати десятки шахт», - пояснив він.

Семерак також нагадав, що протягом двох останніх років, зокрема, з ініціативи України, Асамблея ООН з навколишнього середовища ухвалила дві резолюції, які стосуються ліквідації наслідків забруднення довкілля у районах, уражених збройними конфліктами та тероризмом. Вони також визначають подальші механізми вирішення поствоєнних екологічних проблем шляхом направлення спеціальних термінових місій на постраждалі території та надання відповідної фінансової та організаційної допомоги.

«В ООН, як і в інших міжнародних організаціях, добре усвідомлюють, якої непоправної шкоди можуть завдати бойовики довкіллю України та всієї Європи. Звичайно, природа має високий потенціал для регенерації, проте на тілі України – великі рани і на їх лікування знадобляться роки. Військові дії поглибили на Донбасі і без того складну екологічну кризу», - резюмував міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-