Дохід на людину у деяких громадах  у 1,5 раза більший, ніж у Києві  - Зубко

Дохід на людину у деяких громадах у 1,5 раза більший, ніж у Києві - Зубко

Децентралізація
Укрінформ
У рамках децентралізації до загального фонду місцевих бюджетів у 2017-му надійшло 192 млрд грн, а доходи місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад зросли до близько 9,5 млрд грн.

При цьому, в деяких громадах  дохід  на одного мешканця становив 8 тис. грн. Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час підсумкової прес-конференції на тему: "Реформи у режимі NON-STOP: децентралізація, енергоефективність, дерегуляція у будівництві", повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Після того, як ми почали фінансову децентралізацію, стали зростати місцеві бюджети. Це власні доходи, без трансфертів, які  надаються державою на медичне, освітнє, пенсійне забезпечення, соцзахист. Це практично бюджети  розвитку громад. 192 млрд грн  - такою цифрою ми завершили цей рік. Ніхто такого не очікував”, - заявив Зубко.

За його словами, у 2014 році місцеві бюджети становили 70,2 млрд грн, у  2015 -  99,8 млрд грн,  у  2016 - 146,6 млрд грн.

“Для нас дуже важливо, що і бюджети об’єднаних територіальних громад також зросли до 9,5 млрд. Але я хотів би говорити не лише про кількість мільярдів, а й про зростання доходів  на кожного мешканця громади. У нас  є громади, які мають сьогодні 8 тис. грн на одну  людину. 8 тис. грн -  сьогодні це у 2 рази більше, ніж дохід, наприклад, у Дніпрі. 8 тис. грн  - це в півтора рази більше, ніж дохід на одного мешканця в Києві. І тому  для нас цей показник, скільки тисяч гривень буде доходів зростання на 1 людину в громаді - це і  є основний показник", - наголосив Зубко.

Він також підкреслив, що вперше за всю історію України місцеві бюджети, разом  з відповідними  трансфертами з держбюджету, склали 50% від загального державного бюджету.  “Ніколи в історії  України такого не було, коли практично 50% на 50% були держбюджет і місцеві бюджети”,  - заявив урядовець.

Читайте також: На Черкащині відкрився парк з "сонячним деревом" та пунктом видачі біометрики

Віце-прем'єр-міністр висловив сподівання на подальше зростання місцевих доходів у 2018 році до 220 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-