У Вінниці стартують урочисті заходи з нагоди Дня Соборності

У Вінниці стартують урочисті заходи з нагоди Дня Соборності

Укрінформ
У Вінниці в понеділок стартують урочисті заходи з нагоди Дня Соборності та 100-річчя бою під Крутами. 

В рамках святкувань відбудуться тематичні «круглі столи», виставки, флешмоби та покладання квітів до 9 пам’ятників борцям за цілісність і незалежність України.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

«У 2018 році виповнюється 100-річчя бою під Крутами, 100-річчя від ухвалення ІV Універсалу та 99 років з дня підписання Акта Злуки між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою. Також 22 січня є днем пам’яті перших жертв під час Революції Гідності: Нігояна, Вербицького та Жизневського. Сьогодні починаємо цикл урочистих та меморіальних заходів, які плануємо повести як у Вінниці, так і в районах області», - повідомили в департаменті.

Зокрема, у понеділок у Вінницькій обласній філармонії ім. Миколи Леонтовича відбудуться урочисті заходи та святковий концерт з нагоди відзначення Дня Соборності України та 100-річчя бою під Крутами. У цій же локації запрацює виставка, присвячена сторіччю подій Української революції 1917-1921 років.

Читайте також: Порошенко вітає з днем Соборності: Ми різні, але нас об'єднують спільні цінності

Родзинкою цьогорічних святкувань стане делеговане покладання квітів одразу до 9 пам’ятників та меморіальних знаків борцям за соборність і незалежність нашої країни усіх часів. А саме, вінки та квіти цього дня принесуть до Меморіалу Слави, пам’ятного знаку Небесній сотні та Героям АТО, меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, меморіальної дошки Дмитру Марковичу, пам'ятника Симону Петлюрі, бюста Михайлу Грушевському, меморіальної дошки Начальній команді Української Галицької Армії, меморіальної дошки сотнику Армії УНР Семену Якерсону, пам’ятника Січовим стрільцям та воїнам ОУН-УПА.

Загалом, у ході відзначення в області Дня Соборності України та 100-річчя бою під Крутами передбачено цілу низку різноманітних заходів,зокрема, засідання «круглих столів» на теми: «100-річчя проголошення УНР» та «Бій під Крутами: історія, символ, пам'ять», єдиний тематичний урок в закладах освіти «На Аскольдовій могилі український цвіт», а також флешмоб «Україна – це ми!». Для молоді в рамках відзначення пам’ятних дат проведуть  квест – історичну гру з нагоди 100-річчя бою під Крутами серед учнів 9-11 класів. Також у Вінниці та в районах області пройдуть  книжкові, художні та фотовиставки, науково-практичні конференції.

А в навчальних закладах відбудуться семінари, позакласні читання з історії України, тематичні уроки історії та української літератури, бесіди, години спілкування, виставки в шкільних бібліотеках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-