На Черкащині у лютому пройде перша конференція старост ОТГ

На Черкащині у лютому пройде перша конференція старост ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
У Черкаській області у лютому пройде перша конференція старост об’єднаних територіальних громад (ОТГ), а наприкінці року у грудні - перший спеціалізований форум фінансистів об’єднаних громад.

Про це було повідомлено під час бізнес-ланчу "Децентралізація на Черкащині: підсумки-2017, перспективи-2018", організованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, інформує портал "Децентралізація".

"Черкаський ЦРМС виступив ініціатором проведення в області конференції старост ОТГ регіону, що відбудеться у лютому. Також цьогоріч заплановано цілу серію навчальних турів до успішних ОТГ, які наочно продемонструють переваги  об’єднавчих процесів", - йдеться у повідомленні.

За словами директора Черкаського ЦРМС Сергія Слинька, Черкащина має усі шанси стати передовою областю України за динамікою створення нових громад. Так, у 2017 року з’явилося 20 нових ОТГ (із 26 наявних наразі). Також вперше відбувся процес приєднання - Скотарівської сільської ради до Шполянської ОТГ. У 2017 році було утворено й першу ОТГ на межі двох районів - Золотоніського та Драбівського – Зорівську.

Як зазначив радник з питань децентралізації Черкаського ЦРМС Сергій Гончар, протягом 2017 року ЦРМС провів низку громадських обговорень об'єднання в територіальні громади та виїзних консультацій з керівництвом міст, селищ та сіл регіону з утворення ОТГ, а також ряд просвітницьких заходів стосовно перших кроків новообраної влади в ОТГ.

Радник з питань місцевих фінансів Микола Гулько також повідомив, що усі новостворені ОТГ у 2017 році успішно пройшли випробування на формування своїх бюджетів. Цьому сприяли виїзні семінари до новостворених ОТГ, кущові тренінги для фінансистів та бухгалтерів ОТГ та спеціалізовані тренінги для голів, бухгалтерів та фінансистів ОТГ.

"А цьогоріч у грудні заплановано проведення першого спеціалізованого форуму фінансистів об’єднаних громад та навчальних поїздок у найбільш успішні об’єднані громади України", - зазначається у повідомленні.

Юрисконсультом Черкаського ЦРМС Наталією Даньковською також протягом усього року надавалися юридичні консультації, що допомагали ОТГ у їх створенні та вирішенні перших важливих викликів, було проведено ряд тренінгів з питань реорганізації та кадрів в ОТГ.

Радник із питань регіонального розвитку Григорій Перерва зазначив, що цьогоріч для цілого ряду ОТГ регіону було підготовлено стратегії розвитку та проекти, спрямовані на розвиток громади. У 2018 році заплановано розширити і співпрацю в рамках проектного менеджменту з громадами, сформувати команду проектних менеджерів та провести ярмарок проектних ідей.

Читайте також: Дві ОТГ на Житомирщині розширили спектр адмінпослуг завдяки договору про співпрацю

Радник з комунікацій Оксана Савіцька поінформувала, що Черкаським ЦРМС  започатковано масштабну інформаційну кампанію "Досвід успішних об’єднаних  громад Черкащини", у рамках якої проводяться прес-тури до провідних ОТГ регіону. Крім того, стартувала просвітницька кампанія "Ефективні комунікації для ОТГ" - громади навчаються бути не лише успішними, але й відомими для інвесторів та партнерів.

Як зазначив заступник директора департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Сергій Даниленко, ОДА тісно співпрацює з Черкаським ЦМС - це і спільні виїзди до громад, і семінари для працівників новоутворених ОТГ, прес-тури, стаді-тури, форуми. Цьогоріч заплановано провести й ІІІ міжрегіональний форум "Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад", додав Даниленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-