Судді і далі

Судді і далі "тікають" від Штепи: уся колегія взяла самовідвід

Укрінформ
Ленінський райсуд Харкова перервав засідання у справі екс-мера Слов'янська Нелі Штепи: усі троє суддів узяли самовідвід.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат Олександр Тананакін.

"Засідання суду перервалося, оскільки на самому початку троє членів суддівської колегії – Шрамко (голова), Бондаренко та Гринчук - узяли самовідвід. Як причину названо тиск з боку прокуратури, у зв'язку з чим судді мають намір звернутися у Вищу раду правосуддя України", - зазначив адвокат.

За його словами, зараз в окремому приміщенні суду за допомогою комп'ютера відбувається перерозподіл суддів для обрання членів колегії, яка зможе вести судовий процес у справі Штепи: "Після обрання суддів буде призначено дату судового засідання".

"Штепа присутня в залі суду. У залі також знаходяться до тридцяти активістів, які поводяться стримано, провокацій не зафіксовано. У залі суду - наряд поліції", - додав адвокат.

Читайте також: Штепа відмовилася їхати в ОРДЛО під час звільнення заручників - Лутковська

Як повідомляв Укрінформ, 9 січня на засіданні Ленінського райсуду головуючий судової колегії Людмила Шрамко оголосила, що суд переноситься на 11 січня через неявку двох з трьох суддів: один з них хворий, другий зайнятий в іншому судовому процесі.

19 грудня 2017 року Неля Штепа прибула до Харкова на суд зі Слов'янська, де вона знаходиться під цілодобовим домашнім арештом з електронним браслетом, і злякалася увійти до будівлі Ленінського суду, оскільки побачила у дворі та в коридорі суду не менше трьох десятків активістів "Національного корпусу", вже знайомих їй за попередніми судовими засіданнями, де вони їй погрожували. При цьому хтось з них крикнув, що потрібно кинути гранату. Два полійцейських, які вийшли до Штепи та її адвоката з будівлі суду, визнали, що їх занадто мало, щоб забезпечити безпеку підсудної, і тоді Штепа поїхала. В результаті суддя Ленінського райсуду переніс засідання у справі Штепи на 9 січня 2018.

За словами адвоката Олександра Шадріна, його скарга слідчому судді Ленінського райсуду Харкова на бездіяльність поліції у зв'язку із погрозами вбивства на адресу Штепи, прийнята і оформлена відповідним чином.

15 листопада Ленінський райсуд Харкова переніс засідання через те, що відразу двоє суддів, призначені для розгляду справи екс-мера Слов'янська Нелі Штепи, заявили про самовідвід. Суд їм відмовив. Почувши про їх самовідвід, Штепа, за словами адвоката, розплакалася і "сказала, що хвора і може не дожити до закінчення судового розгляду".

Суд продовжив для Штепи домашній цілодобовий арешт з електронним браслетом до 13 січня 2018 року, хоча захист просив зняти арешт в нічний час і не застосовувати браслет.

Штепу затримано 11 липня 2014 року. На суді вона пояснювала, що закликала Путіна увійти до Слов'янська під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені "під дулом автомата". Їй загрожує довічний термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-