Глави Міносвіти та МЗС України і Румунії відкрили на Буковині румунську школу

Глави Міносвіти та МЗС України і Румунії відкрили на Буковині румунську школу

Укрінформ
Міністри закордонних справ та освіти України і Румунії відкрили у селі Йорданешти на Буковині загальноосвітню школу з румунською мовою навчання.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для нас кожен українець, кожен громадянин України, кожна дитина незалежно від ії національності, незалежно від рідної мови, є дуже цінною. І ми сподіваємося, що ті діти, які будуть тут вчитися, ті молоді люди,  які вийдуть звідси з повною середньою загальною освітою, отримають всю палітру можливостей для самореалізації. І вони зможуть тішитися своїм культурним надбанням, своєю рідною мовою, і при цьому чудово володіти державною мовою і мати можливість сповнити всі свої мрії у своїй рідній країні», - сказала на відкритті міністр освіти та науки України Лілія Гриневич.

Вона повідомила, що в будівництво школи було вкладено 44 млн грн, зокрема з Державного фонду регіонального розвитку 36 млн грн.

Як зазначив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, наша держава та Румунія тісно співпрацюють у питаннях освіти своїх національних громад, і надалі ця співпраця та дружні відносини між країнами лише зміцнюватиметься. 

Читайте також: Мовна стаття: Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Угорщину вдасться переконати

У свою чергу міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану наголосив, що етнічні громади є містками співпраці між країнами. Він запевнив, що румунський уряд буде і надалі співпрацювати та надавати підтримку румунській громаді в Україні відповідно до міжнародних норм. Він зауважив, що в кожній крані ЄС, куди прагне вступити й Україна, для етнічних громад володіння як державною, так і рідною мовами стає значною перевагою, відкриває більше можливостей. 

Мелешкану пообіцяв усебічну підтримку української громади в Румунії. Міністр закордонних справ Румунії передав бібліотеці нової школи твори румунських класиків.

Присутні також вшанували хвилиною мовчання пам'ять мешканця села Тереблече Глибоцького району Володимира Анадимба - бійця 46 окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна», який загинув 10 січня.

У церемонії відкриття школи також узяли участь міністр освіти Румунії Лівіу Мар'ян Поп, Надзвичайний та повноважний посол України в Румунії Олександр Баньков, Надзвичайний та повноважний посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-