Гройсман розповів про три етапи розвитку місцевого самоврядування

Гройсман розповів про три етапи розвитку місцевого самоврядування

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман наголошує, що основна мета децентралізації в Україні - зробити комфортним життя для людей на місцях, і саме над цим мають працювати мери міст.

Про це керівник уряду заявив у середу, виступаючи на Міжнародному саміті мерів у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Має бути і розуміння, для чого ресурси, можливості і повноваження передані в регіони. Для того, щоб якість життя  в громадах була іншою. Міста мають бути комфортними для своїх мешканців - це є ключовою метою децентралізації з точки зору інвестицій і інтелектуальних рішень", - сказав Гройсман.

За його словами, саме мери міст і об'єднані громади задля досягнення цієї мети повинні спільними зусиллями змінити всі сфери життя в своїх регіонах.

Прем'єр нагадав, що розвиток місцевого самоврядування в Україні пройшов три етапи: початок створення у 1996 році, коли було ухвалено закон про самоврядування, 2010-2014 роки - найтрагічніший період, коли самоврядування було фактично знищене, і лише після 2014 року - третій етап, коли вдалося відійти від "ганебної практики приниження місцевого самоврядування і напрацювати перші рішення щодо фінансової децентралізації і нові рішення об'єднання територіальних громад".

"В країні процес пішов. Ми взяли 100 млрд грн з центрального бюджету і передали на місцевий рівень, щоб громади отримали ресурс. Ми дали інструмент, щоб неефективні громади об'єдналися і разом стали сильнішими. Нам казали, що цього не відбудеться, але нині понад 600 громад уже об'єдналося, мають абсолютно нові фінансові можливості, абсолютно нові практики і насправді є успішними. Це говорить про те, що той  шлях , який ми обрали на децентралізцію влади, абсолютно вірний. І в подальшому ми бачитимемо успіх громад, в яких є справжні лідери. Адже там, де місцева влада компетентна і небайдужа, там є успіх. І такого успіху ми маємо досягати на всіх території України", - наголосив Прем'єр.

Читайте також: З нового року бюджет лише однієї об'єднаної громади на Харківщині перевищить районний

Міжнародний саміт мерів (IMS) заснований у 2016 році як платформа для обміну досвідом між лідерами місцевого самоврядування та фахівцями місцевого розвитку світового рівня. Він об’єднує визначних мерів міст з усього світу і дає змогу обговорити сучасні тенденції у розвитку міст, інновації, презентувати найкращий міжнародний і місцевий досвід міського управління та поділитися історіями успіху українських міст у різних сферах.

Саміт організований Western NIS Enterprise Fund за підтримки Прем’єр-міністра України та мера Києва.

Цьогоріч  саміт присвячений інноваціям, які можуть перетворити міста на сервіси, що відповідають на потреби своїх жителів, а також світовим викликам, таким як екологічні проблеми, кібербезпека та інклюзивність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-