У Харкові виклали хрест зі свічок у пам'ять про жертв Голодомору

У Харкові виклали хрест зі свічок у пам'ять про жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
Хрест із запалених свічок виклали на площі Свободи в центрі Харкова у пам'ять про жертв Голодомору 1932-1933 років.

Акція "Запали свічку" зібрала на площі кількасот харків'ян, багато людей прийшли сім'ями, з дітьми, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми знаємо, що Голодомор був штучно організований тоталітарним режимом. Кількістю загиблих жертв намагалися зламати український дух, проте цього зробити не вдалося. Українську історію було спотворено, тому підростаючому поколінню важливо знати об'єктивну картину того часу", - зазначив у виступі на акції заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк.

Лампадки на площі запалили після Хвилини мовчання.

Наразі вогні свічок світяться у вікнах будівлі Харківської ОДА, біля пам'ятника Шевченку в центрі міста, біля пам'ятного Хреста в Молодіжному парку на честь загиблих у роки Голодомору, в житлових будинках по всьому місту.

Читайте також: Мешканці Миколаєва скорботною ходою вшанували пам'ять жертв голодоморів

Запалено свічки і біля пам'ятника жертвам Голодомору, що на в'їзді до Харкова з боку Бєлгорода. Відомий харківський скульптор Олександр Рідний відтворив у бронзі образи української родини - батька, матері, сина і дочки. Чоловік дивиться на північ, у бік Москви, стиснувши кулак, і символічно намагається захистити сім'ю від голодної смерті...

Порядок у місті охороняють посилені патрулі поліції і Нацгвардії.

У роки Голодомору тільки в Харківській області, яка включала тоді і частину Сумської, від голоду загинули до 2 мільйонів осіб.

У Харкові виклали хрест зі свічок в пам'ять про жертв Голодомору

Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-