У Тернополі в пам'ять жертв Голодомору викладуть хрест з свічок і лампадок

У Тернополі в пам'ять жертв Голодомору викладуть хрест з свічок і лампадок

Укрінформ
Символічний палаючий хрест із лампадок та свічок з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років викладуть мешканці Тернополя на Театральній площі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цій акції, яка відбудеться одразу ж після загальнонаціональної хвилини мовчання, передуватиме мітинг-реквієм та панахида за упокій душ жертв Голодомору. Опісля учасники заходу з траурними вінками та композиціями із житніх та пшеничних колосків вирушать до пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років, що у середмісті Тернополя біля церкви Різдва Христового», - розповів начальник обласного управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Ігор Кульчицький.

За його словами, у музеях, архівах області почали діяти тематичні виставки архівних документів, фотоматеріалів, творів мистецтва та літератури на тему сумної дати.

Окремі із архівних документів нагадують про те, що на Тернопільщині Голодомору як такого не було, адже жителі Західної України були під владою польської окупації. Зате саме на прикордонну Тернопільщину масово втікали жителі сусідньої Хмельницької області.

Читайте також: Як Київ вшанує пам’ять жертв Голодоморів: програма заходів

Матеріали облдержархіву, зокрема, свідчать, що  жителі Тернопілля не тільки допомагали продуктами, а й збирали кошти для порятунку голодним. Цей рух започаткували священики, коли організовували панахиди за упокій душ жертв голодомору в УРСР, закликаючи паству жертвувати для порятунку братів за Збручем.

Ініціаторами та організаторами масової продовольчої допомоги стали «Союз українок», Просвіта», «Рідна школа», інші національно-патріотичні організації. Саме вони надіслали петиції протесту на адресу радянського уряду та Ліги Націй щодо штучного голодомору в УРСР.

Фото: extreme.te.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-