У Сумах відкрилася виставка архівних документів про Голодомор

У Сумах відкрилася виставка архівних документів про Голодомор

Укрінформ
У Сумах відкрилася  створена Інститутом національної пам’яті України виставка історичних документів "Голодомор 1932-1933 років – злочин проти нації, що боролася за свободу".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не можемо навіть назвати сьогодні точну кількість померлих від голоду, тому що не збереглися документи. Зокрема, в Державному архіві в Сумській області немає книг реєстрації з Ямпільського району, частина документів з інших районів з величезними прогалинами. Але ті дані, які є, вражають. Наприклад: 1932 рік, селище Недригайлів, серед 574 актових записів про смерть 188 записів або 33% з причиною смерті  - від голоду, 30% - від виснаження, 1,4 % - від недоїдання. Всі померлі за національністю українці і майже всі хлібороби. Ось вам типовий приклад геноциду українців. Ці матеріали ще потребують додаткових досліджень і висновків, але вже за наявною інформацією ми можемо уявити масштаби цього геноциду", - сказав відомий сумський краєзнавець  Геннадій Іванущенко.

Читайте також: Гройсман закликав українців вшанувати пам'ять загиблих від голоду хвилиною мовчання

Наразі у Державному архіві Сумської області зберігається більш як 800 документів, які стосуються цієї теми. Є свідчення тих, хто пережив голодомор

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-