Мінприроди не проводило екологічну експертизу для будівництва курорту

Мінприроди не проводило екологічну експертизу для будівництва курорту "Свидовець"

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство екології та природних ресурсів не надавало висновку державної екологічної експертизи щодо будівництва туристичного комплексу "Свидовець" у Закарпатській області, та навіть не отримували звернень і відповідних документів для проведення такої експертизи.

Про це зазначається у відповіді Мінприроди на інформаційний запит Укрінформу.

"Станом на 25.10.2017 документація для проведення державної екологічної експертизи матеріалів оцінки впливу на навколишнє середовище щодо об’єкту будівництва нового гірського курорту в Закарпатській області до Мінприроди не надходила та висновок державної екологічної експертизи не надавався", - йдеться у документі.

Водночас у Міністерстві нагадали, що відповідно до чинного законодавства здійснення державної екологічної експертизи є обов’язковою для видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

"Вирубка дерево-чагарникової рослинності (за винятком вирубки, пов’язаної з веденням лісового господарства) на території площею більше 0,12 гектара віднесено до пункту 29 Переліку видів діяльності та об’єкти, що становлять підвищену екологічну небезпеку, розробленого відповідно до вимог частини третьої статті 13 закону та затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 28.08.2013 ? 808, а отже підлягає обов’язковій державній екологічній експертизі", - пояснили у Мінприроди.

У відомстві також наголосили, що без наявності позитивних висновків державної екологічної експертизи реалізація відповідних проектів і програм забороняється.

Крім того, у Мінприроди заявили, що також не надавали і погодження на вирубку лісу під будівництво курорту "Свидовець" на Закарпатті, проте, як зазначав міністр екології Остап Семерак у коментарі Укрінформу раніше, Мінприроди уповноважене контролювати, а відповідно й погоджувати, вирубки лісу тільки на територіях національних природних парків, які, за його даними, становлять лише 3% від загальної кількості лісів в Україні. Усі ж інші вирубки повинно контролювати Державне агентство лісових ресурсів або ті структури, яким підпорядковані лісові насадження. При цьому Семерак додав, що 2016 року на вирубки лісу в природно-заповідному фонді було накладено заборону і цей мораторій діє і нині.

Як повідомляв Укрінформ, курорт "Свидовець", так званий "Закарпатський Буковель", планують звести у горах у Рахівському та Тячівському районах Закарпаття. Передбачається, що на курорті збудують понад 60 готелів та 120 ресторанів, 33 підвісні канатні дороги, що вестимуть до лижних трас загальною протяжністю 230 кілометрів. Заплановано також будівництво торгових, фітнес та медичних центрів, банківських відділень, багаторівневих парковок для автомобілів та летовища для невеликих літаків. Цей курорт, як планується, зможе приймати до 28 тисяч туристів одночасно.

Читайте також: Держлісагентство не погоджувало рубку під курорт “Свидовець”

За даними волонтерів та активістів, для будівництва курорту планувалося зрубати близько 14 тис. га лісу, проте згодом ця цифра була офіційно спростована. Посадовці послалися на те, що в отриманому волонтерами документі було зроблено опечатку і насправді мова йде про 1400 га лісу. При цьому голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що насправді курорт займатиме 1400 га, а  під будівництво "Свидовця" планується вилучити лише 650 гектарів площі із Ясінянського лісгоспу, яка в більшості не заліснена.

Пізніше у Рахівському лісгоспі повідомили, що загальна площа, запланована під прорубку гірськолижних трас і відчуження від лісового фонду – 1200 га, з яких, за даними лісгоспу, 200 га – високогірні луки і сінокоси.

У Державному агентстві лісових ресурсів Укрінформу повідомили, що розглядали листи від Закарпатської ОДА щодо створення туристичного комплексу "Свидовець", зокрема, ситуаційну схему бажаного місця розташування та обгрунтування проекту курорту, проте не надавали погоджень на вилучення та вирубку лісів під його будівництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-