Суд залишив під вартою екс-фігурантів

Суд залишив під вартою екс-фігурантів "справи 2 травня"

Оновлено
Укрінформ
Апеляційний суд Одеської області розглянув скарги адвокатів екс-фігурантів "справи 2 травня" Євгена Мефьодова та Сергія Долженкова, яким органи слідства інкримінують підозру в сепаратизмі.

Захисники підсудних просили суд пом'якшити міру запобіжного заходу арештантам, а представники сторони звинувачення висловили клопотання - відхилити апеляційні скарги через їх необгрунтованість.

Суд спершу розглянув скаргу адвоката громадянина РФ Мефьодова, а ввечері - скаргу захисника Долженкова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Заслухавши обидві сторони, суд відмовив у задоволенні клопотання адвоката про скасування ухвали Київського райсуду Одеси, який обрав підсудному Долженкову міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - озвучив рішення головуючий на судовому засіданні.

Як повідомлялося, сьогодні ж колегія суддів визнала неправомірним затримання підозрюваного Мефьодова і скасувала відповідну ухвалу суду першої інстанції, що санкціонував 18 вересня взяття його під варту. Оскільки на момент затримання не було відповідної ухвали слідчого судді.

Водночас судова колегія зобов'язала Київський райсуд Одеси повторно розглянути клопотання про обрання міри запобіжного заходу стосовно підсудного Мефьодова, передбачивши тримання його під вартою до прийняття відповідної ухвали в рамках провадження за ознаками ст. 110 Кримінального кодексу України.

На судовому засіданні було продемонстровано відеокадри, надані прокуратурою, що засвідчують безпосередню причетність обох підсудних до інкримінованого звинувачення у сепаратизмі.

Читайте також: Двом фігурантам "справи 2 травня" оголосили про підозру в сепаратизмі

Як повідомлялося, 12 жовтня органи слідства пред'явили Мефьодову та Долженкову підозри у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 110 та ч. 1 ст. 14 і ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України, оскільки досудовим розслідуванням встановлено, що підсудні у складі групи осіб вели протягом лютого-березня 2014 року в Одеській області "антидержавну підривну і диверсійну діяльність, спрямовану на поширення ідей сепаратизму і розбрату, ксенофобії, порушення функціонування державних структур. Кінцевою метою діяльності було незаконне відокремлення південно-східних регіонів України і приєднання їх до Російської Федерації або створення на цій території нових державних утворень "Новоросії", "Малоросії! чи "народних республік".

Також задокументовано публічні заклики підсудних Мефьодова і Долженкова під час автопробігу по Миколаївщині та Одещині, що мали на меті вплинути на суспільну думку жителів цих регіонів для подальшого створення на території областей незаконних утворень та порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Фото: Громадське радіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-